В снежното бедствие държавата мобилизира институциите да вършат ежедневната си работа. Това стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева в предаването „Лице в лице” по bTV в сряда.

Тя подчерта, че на редовното правителствено заседание е взето решение за предприемане на пакет от мерки за справяне с щетите. Сред тях са осигуряване на проводимост в реките, непрекъснато наблюдение на водните обекти, освобождаване на свободни обеми, областните управители да направят огледи, АПИ да провери мостовете, почистване на коритата на реките.

В отговор на забележката, че това са редовните ангажименти на институциите, Ивелина Василева посочи, че ролята на правителството е да осъществи координацията между всички органи. „В момента трябва да бъдат мобилизирани всички институции. Щабовете по места трябва да бъдат в режим на пълна мобилизация. Да няма никакъв риск за хората”, подчерта министърът на околната среда.

„Това, което бе демонстрирано от правителството, бе пълен синхрон и координация”, оцени тя.

По думите на Ивелина Васиелва, ситуацията след последните обилни снеговалежи продължава да бъде „тежка и критична”. „Още е трудно да се справят хората по места и институциите с щетите от огромното количество сняг”, допълни Василева.

Водни басейни

Критични са поречията на реките Арда, Тунджа и Марица. Водите на реките са около високите нива в цялата страна, информира екоминистърът и предупреди, че трябва да има готовност за пролетното снеготопене.

Тя увери, че всички язовири са под ефективен контрол. „Към началото на мандата имаше инфо за 268 язовира с неустановена собственост, вече са установени собствениците на 253 от тях, а за 15 от тях отговарят областните управители. В цялата страна няма безстопанствени язовири и е ясно кой носи отговорността”, категорична бе Василева.

Безспорните промени в климата

Екоминистърът защити мнението си, което наскоро предизвика критики в общественото пространство, че промените в климата са осезаеми и природните бедствия, които сполетяват България, са следствие от тях.

„Промените в климата са безспорен факт. Климатът се променя, това е видно. Както и Кристалина Георгиева каза преди дни – достатъчно е да погледнем през прозореца и ще разберем за какво става дума”, посочи Ивелина Василева.

По думите й, това са явления, с които „трябва да се борим, да мобилизираме всички усилия, да привеждаме всички мерки, на първо място контролни”. „Ясно е, че има и човешки фактор – трябва да бъдем готови с предизвикателствата на климата, но има и човешки фактор, който трябва да бъде контролиран със строги санкции”, настоя Василева.

„Не трябва да се допускат явления като нерегламентираната сеч – нещо недопустимо, с което всички трябва да се борим. Посещавала съм места с много масово изсичане на гори, подкрепям МЗХ в техните действия”, допълни още екоминистърът.

Неизвестно бъдеще за втората кабинка на Банско

Ивелина Василева не пожела да отговори с „да” или „не” на въпроса за евентуален втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. „Не бих могла да отговоря нищо, преди да бъдат преминати всички законодателни процедури, ако изобщо бъде инициирано такова инвестиционно предложение”, заяви единствено тя.

По думите й, решението не е отложено, защото вече е сформирана работна група, която дори е изготвила доклад. „Причините за споровете се коренят още в 2001 г., когато е подписан договор с формулировки, които предполагат разнообразни тълкувания. Има съществуващ концесионен договор, за който има препоръки от контролни органи и препоръката на експертите е да се прецизира според действащото законодателство”, обясни екоминистърът.

МОСВ следи екологичното законодателство, иска ясно формулиране на отговорности с ясни текстове за санкционни механизми, подчерта Василева.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите