Първият ден от седмицата беше изпълнен с политически совалки – три седмици преди президентския вот ГЕРБ внесоха своите изменения в Изборния кодекс, а това доведе до спешна среща между партньорите в управляващата коалиция.

След като миналата седмица Реформаторският блок (РБ) поиска преразглеждане на Кодекса заради гласуването на българите в чужбина, премиерът Бойко Борисов заплаши с „преформатиране на управлението“, а Патриотичният фронт (ПФ) заяви, че ще оттегли подкрепата си за правителството, ако отпадне ограничението за секциите в Турция, днес ГЕРБ предложи да падне таванът от 35 секции в чужбина, но само за страните от Европейския съюз, и да се промени отчитането на гласовете „Не подкрепям никого“.

Последва извънредната среща, инициирана от ПФ, на която бяха поканени както премиерът и ГЕРБ, така и реформаторите и част от техните министри.

След нея стана ясно, че партньорите са се разбрали, проблемните точки са договорени и властта ще оцелее.

Нито става въпрос за преформатиране на правителство, нито каквото и да било. Ако не се бяхме разбрали, това означава, че вече нямаме коалиция и от тук нататък следва решение на всяка партия по отделно“, коментира премиерът Борисов.

„Няма да зарадваме опозицията. Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност“, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Договорени са промените в Изборния кодекс. В страните от Европейския съюз ще има над 35 секции, а квадратчето „Не подкрепям никого“ остава, но ще се брои за действителен глас само на мажоритарните избори.

„По този начин опасенията на обществото, че може да се манипулира вотът ще отпаднат и бариерата за пропорционални избори остава 4%“, обясни Найден Зеленогорски от РБ.

Новите поправки вече са внесени в деловодството на Народното събрание, съобщиха за bTV от управляващото мнозинство. Те ще са факт на първо четене до края на седмицата.

По-рано през деня от Движение България на гражданите обявиха, че ще напуснат коалицията, ако резултатът им на президентския вот е значително под 200 хил. гласа.

„В този случай веднага след изборите ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт“, каза лидерът му Меглена Кунева.

Очаква се утре разговорите между партньорите да продължат.

Какво предложиха от ГЕРБ преди срещата си с партньорите?

Детайлите до последно бяха уточнявани с премиера Бойко Борисов, а предлаганите от ГЕРБ поправки звучат така:

- пада таванът от 35 секции, но само за сънародниците ни, които живеят в ЕС.

- ЦИК ще може, със свое решение, да отваря урни зад граница в секциите, където има нужда.

Снимка: bTV

По-рано през деня от ГЕРБ внесоха и промени, отнасящи се до квадратчето „Не подкрепям никого“. Предлагаше се гласовете, които се съберат под него, да бъдат зачитани за действителни за всички видове избори. След извънредната среща на коалиционните партньори обаче беше постигнат компромиса то да не бъде зачитано при парламентарни избори.

Гласовете „Не подкрепям никого“ ще се броят и при избирателната активност, ще играят и при резултата. Хипотетично тази възможност може да събере най-голям вот още на първия тур и дава посоката за втория.

Снимка: bTV



„На балотаж отиват реални кандидати, кандидати, за които е гласувано позитивно“, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Без да чака депутатите да променят закона, омбудсманът Мая Манолова вече атакува тавана от секциите пред Конституционния съд.

„Аз съм против промяна на правилата в последния момент, буквално дни преди изборите, но в случая се видя, че текстовете в ИК създават проблем“, коментира тя.

Очаква се всички новопостъпили предложения да бъдат обсъдени на заседание на правната комисия в парламента в сряда, а самите промени да влязат в пленарната зала в четвъртък.

Отварянето на Изборния кодекс за промени доведе до вълна от предложения – от РБ, от АБВ, от БСП и от независими депутати.

Вижте повече във видеото: