Резултатите от първия демократичен референдум у нас бяха изтълкувани противоречиво от представители на различните политически сили – всеки ги пречупи пред собствените си партийни интереси. 

На отделни пресконференции след вота почти всички политически формации се обявиха за победители, вслушали се в гласа на народа и подкрепени от гласоподавателите.

Станишев се прегърна със Сидеров

Така, например, на специална пресконференция от ДСБ обявиха изхода от допитването като „поражение за БСП”, което извадило наяве „една нова червено-кафява коалиция - Станишев се прегърна със Сидеров в интереса на мафията”.

Тъмносините обаче разкритикуваха и управляващите. Според ДСБ „основната причина за резултата е страхливата, непоследователна позиция на ГЕРБ”. Факт е обаче, че никое правителство не може да вземе решение, засягащо над 6 милиона души и над 20 милиарда лева, на базата на мнението на около милион граждани, подчерта Иван Иванов.

Лична загуба за Борисов

Повтаряйки до голяма степен казаното непосредствено след приключването на референдума, лидерът на червените Сергей Станишев определи случилото се като „вот на недоверие към управляващите и лична загуба за Борисов”.

„Хората чуха трите „не” и казаха едно голямо „да” – на развитието на високотехническата индустрия, достъпните цени на тока, на гражданското общество. Печеливши са активните граждани, губещ е Борисов. Референдумът е лакмус за състоянието на демокрацията в България – доказахме, че в нея има живот”, каза още социалистът на пресконференция.

От БСП обясниха, че мнозина не са излязли да гласуват поради недоверие в политическата система, други заради призиви на лидерите на партии, на които симпатизират, трети – поради убеденост, че няма смисъл, четвърти от страх. Но апатията дава сили на управляващите чрез натиск, чрез контролиран вот, смятат от Коалиция за България.

Най-тежката загуба предстои на Борисов

"Това е първата голяма загуба на Бойко Борисов. Няма обаче да е последната, предстои му най-тежката загуба - тази на парламентарните избори. Трябва да свикне, това са закономерностите на демократичния процес. Никой не е вечно на власт", каза Лютви Местан, председател на ДПС.

„В този смисъл смятам, че той допусна много голяма тактическа грешка, ако беше останал на онази неопределена позиция, може би сега нямаше да даде основание за тези много верни, за съжаление, политически изводи. За него особено болезнен е фактът, че този вот на недоверие беше гласуван не от българската опозиция”, допълни още лидерът на ДПС.

Темата е енергетика, не Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов не участва в пресконференцията на партията си. Тя бе водена от заместника му Цветан Цветанов, който подчерта, че темата на референдума и коментарите след него е ядрената енергетика у нас, а не министър-председателят или парламентарните избори.

„БСП избягваха темата на въпроса, същината на допитването – най-широко бе споменавано името на Бойко Борисов, а то няма отношение към вота. В крайна сметка загубиха всички българи, защото бяха похарчени 20 млн. лева за нещо, за което всички знаехме, че е обречено”, добави вътрешният министър.

По думите му 80% от гласувалите „казаха „не” и не станаха част от политическия спектакъл, който БСП направи и политизирането на референдума, отчитайки го като успех”.

Губещите? Двете големи партии

Най-големите губещи от днешния избор са двете големи партии. Хората направиха своя избор с разум, заяви от своя страна Мария Капон, представляваща комитета „Беля НЕ“ и председател на Единна народна партия.

По думите й хората имат нужда от работа, от доходи, от нормално здравеопазване. „Ясно е, че днес има едно фиаско и никой не иска да се върне каквато и да е Тройна коалиция. Пътят е ясен, ще вървим към избори, за да покажем реформаторска десница. За нас беше важно да правим информационна кампания, за да се знае, че искаме да извадим всичко на показ. В тази кампания лъсна всичко за „Белене”. Този проект ще фалира страната четириктарно”, каза Капон.

Депутатски спор

В същото време пред bTV по темата за успеха и неуспеха на вота спориха Димитър Лазаров от ГЕРБ, Мая Манолова от БСП, Даниел Вълчев от „България на гражданите” и Мария Капон.

„Гражданите победиха Бойко Борисов и депутатите му, но ГЕРБ нямат смелост да си го признаят – това е първа голяма загуба за управляващите. Хората гласуваха със ЗА на първия референдум, въпреки указанията на Борисов. Така че новината от днес е, че хората не слушат Борисов” – такъв извод направи Манолова.

Вълчев пък защити своята и съмишлениците си позиция на референдума да не се гласува изобщо. „Идеята е да не се участва в този панаир, който се проведе – има смисъл, когато е ясен въпросът и твоят глас има значение. Въпросът можеше да бъде дали да има развитие на ядрената енергетика като цяло – тогава лично аз бих си казал мнението”, коментира представителят на партията на Кунева.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи