Съществува риск от емоция да хвърлим държавата в криза. По този начин вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV защо кабинетът „Орешарски” трябва да продължи да работи в сдържан коментар на ситуацията в страната от последните две седмици.

„В личен план оставката не е никакъв проблем за мен. На друга плоскост обаче има голям риск за държавата при една оставка в неподходящ момент,” посочи министърът. Според него при предсрочни избори през есента конфигурацията в парламента може да не е много по-различна. Освен това би се създал риск от сериозна икономическа криза, а парламентът няма да има време да приеме необходимите спешни социални мерки.

Той не изказа мнение за вчерашната поява на лидера на „Атака” Волен Сидеров с полицейска палка пред Народното събрание вчера. „Никога не бих си позволил да коментирам депутатите. Ние сме парламентарна република и в парламента е това, което са избрали хората – и като поведение и като реакция,” коментира лаконично Цветлин Йовчев и призова политическите сили към отговорно поведение.

„Когато хората нямат представителство, освен протеста отвън, може да се появи някой, който да призовава за диктатура, за да овладее хаоса на улицата,” прогнозира вътрешният министър, без да уточни дали има предвид конкретна личност.

„Нищо няма да ме спре да си върша работата. Не се чувствам заложник,” декларира той по отношение на подкрепата, която партия „Атака” заявява на двете партии, подкрепящи кабинета.

Протести и провокации

С аргумента, че вече е изразил категорична позиция за гражданските протести, Цветлин Йовчев пожела „да не влиза в детайли”, като отново повтори, че всяко закононарушение ще бъде санкционирано.

„Ще запазим пълно спокойствие, министърът на вътрешните работи не трябва да реагира емоционално,” продължи Цветлин Йовчев, като отново подчерта, че не подкрепя никакви действия, които провокират „каквато и да е форма на агресия и насилие”.

Той посочи, че полицията прави всичко възможно, за да противодейства на евентуална ескалация на напрежението, за да не се стигне до ексцесии. „Полицаите на улицата знаят как да реагират и знаят къде е границата и вече го показват. Вече дни наред са поставени под неимоверен натиск. Законът определя границите и полицаите трябва да спазват закона,” посочи още министърът.

Вчера Цветлин Йовчев съобщи, че е получил сигнали от парламентарната група на ДПС, свързани с определени лица, които „се опитват да провокират насилие на протестите”. Това се случи след атаката срещу депутата Йордан Цонев на излизане от парламента в сряда.
Днес той съобщи, че сигналите не са само от ДПС, и подчерта: „Не е необходимо някой да поиска това нещо от мен.”

Трябва да се търси отговорност, независимо дали има насилие срещу депутати, или срещу други граждани. Не говорим за хвърляне на домати, а за опити за физическо насилие. По думите му, хвърлянето на домати не е „минаване на граница, по която трябва да се реагира”.
„Ще бъдат преследвани всички опити за нарушение на обществения ред,” повтори Йовчев.

„Работим активно по протестиращи, които целят ескалация на напрежението на протестите. Докато нямам категорични доказателства, не бих си позволил такива действия. Имаме нужда да успокоим страстите и да намерим диалог,” заяви още Цветлин Йовчев.

По думите му, плащането на някого да отиде на протест не е закононарушение, но плащането на някого да влиза в конфликт с полицията е закононарушение.

Красивата искра

Според Цветлин Йовчев протестиращите граждани са най-различни хора и не могат да бъдат поставени под общ знаменател. „Гражданското общество е една красива искра, която трябва да се пази от стъпкване, особено в такава напрегната политическа обстановка,” коментира министърът.

Той отчете като грешка, че от МВР са спрели да съобщават данни за броя на участниците в протестните шествия, защото в последствие са се появили „бомбастични числа”. Йовчев обясни, че има методики за точно изчисление на броя протестиращи и с числата не се спекулира.

Политическите назначения

Според Цветлин Йовчев назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС е било политическо. „Ако има надполитическо решение, това е опасно за демокрацията,” допълни той.

Според него и светкавично уволненият негов заместник Иван Иванов също е бил политическо назначение. Йовчев призна качествата му – „млад, образован, подготвен човек, който владее езици”, но подчерта, че факти в биографията му като връзки със СИК са неприемливи за човек в ръководството на МВР. „Няма данни той да е участвал в рекет и изнудване. Няма масиви с информация от 1995 г., (когато Иванов е работил в шуменския офис на СИК – бел. ред.), но подобни факти хвърлят сянка върху репутацията на ръководството на министерството,” обясни Цветлин Йовчев, който настоя за оставката на заместника си минути след назначаването му.

По отношение на бъдещия председател на ДАНС, министърът подчерта, че няма да участва в решението кой да оглави агенцията. „В момента има дискусии да бъде човек от професионалните среди, няма да бъде подвластен на външно влияние, поне в по-малка степен,” посочи Йовчев.

Относно спряганото име на и.д. шефа на ДАНС Владимир Писанчев, свързан с разработката „Галерия”, в която бяха подслушвани журналисти, Йовчев изтъкна, че Писанчев само е изпълнявал заповеди, а не е имал участие в решението за започване на разработката.

„За мен е дълбоко неправилно, включително от морална гледна точка. Не трябва да се върви към някаква форма на контрол над медиите. Такива неща повече не трябва да се случват. Не е правилно, ако се прави така,” коментира обаче вътрешният министър.

Той определи свободата на словото като „фундамент”, в който никога не би се позволил да се бърка, но отказа да коментира обръщението на парламентарния председател Михаил Миков, в което той даде „съвети” на медиите как да отразяват протестите. „Нямах време да се запозная с изказването на г-н Миков, не мога да коментирам,” каза Йовчев.