В първия парламентарен контрол за годината на депутатски въпроси трябва да отговаря вътрешният министър Цветан Цветанов.

Корнелия Нинова от Коалиция за България (КБ) ще пита за Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2011 г. Огнян Стоичков от "Атака" - за разследване на престъпления против спорта. Антон Кутев от КБ ще му зададе въпрос за охраната на медицинските заведения и лекарите от зачестилите нападения срещу тях. Кутев ще пита Цветанов и за реда за употреба на тежко въоръжение при акции на МВР, както и за причините за ареста на Николай Колев – Босия.

Десислав Чуколов от "Атака" ще иска обяснение за привличането под наказателна отговорност на лицата, поругали български национални герои и за предадения ни от властите на САЩ затворник от Гуантанамо.

Социалистите Милена Христова и Петър Мутафчиев ще питат вътрешния министър за осигуряването на финансови средства за разплащане на непредвидени разходи и аварийно-възстановителни работи за овладяване и преодоляване на последиците от бедствието в град Калофер.

В първия парламентарен контрол за 2013 г. има и два въпроса към вътрешния министър от депутати от ГЕРБ. Станислав Иванов от ГЕРБ ще пита министър Цветанов за публични твърдения за приятелски връзки на криминално проявено лице с активистка на младежкото БСП и спонсорство от нейна страна към БСП, а председателят на парламентарната Комисия по земеделието Десислава Танева от ГЕРБ ще му зададе въпрос за дадено разрешение за изграждане и експлоатация на предприятие с висок рисков потенциал в "Производствена и складова база – Бършен", град Сливен.

В парламентарния контрол са предвидени да вземат участие още осем министри.