За мен е важно докладът на ЕК за напредъка на България в глава „Правосъдие и вътрешни работи” да бъде обективен. Това заяви във Видин министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и подчерта, че като се вземат предвид усилията, които страната ни и Румъния, са положили, се очаква докладите за двете държави да бъдат положителни.

В последния доклад през февруари ЕК констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност, не са достатъчни. Тогава премиерът Борисов изрази надежда, че с усилията на министрите от кабинета и обединението на всички българи следващият евродоклад през юли ще бъде по-добър. Оттогава досега МВР ежедневно осъществява акции с меко казано "интересни" имена срещу една или друга престъпна група.

В крайдунавския град Цветанов се срещна с румънския си колега Йоан Рус в рамките на учение “Защита 2012”. Българският вицепремиер похвали двустранното сътрудничество и по-специално доброто функциониране на Съвместния контактен център в Гюргево, Румъния.

„Благодарих на своя колега за това, което започнахме преди две години – съвместните екипи по пътищата на България от Русе по пътя до морето”, каза министър Цветанов и добави, че от 1 юли четирима румънски полицаи ще патрулират редом с българските си колеги в курортните комплекси „Златни пясъци” и „Албена”, където има сериозен туристически поток от румънски туристи.

По време на разговорите бе договорена и тристранна среща между България, Румъния и Гърция, която ще се проведе в Букурещ.

В рамките на учението “Защита 2012”, което бе ръководено пряко от главния секретар на МВР Калин Георгиев, близо 200 служители на реда от България и Румъния разиграха сценарий на прогресивно влошаваща се кризисна ситуация. Беше проведена операция по освобождаване на заложници, ликвидиране на авария с опасни вещества, гасене на пожари и извеждане на хора от плавателен съд.