С новия законопроект за МВР се отнемат права на президента. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Това, което е проблем в новия законопроект за МВР, е, че за пореден път се показват какъв е манталитетът и стилът на работа на парламентарното мнозинство, защото се отнемат функции на президента на страната. А знаете, че през последните 20 години това даваше един истински баланс и възможност за диалог между институциите, а не задълбочаване на това противопоставяне. Назначаването на главния секретар да става по предложение на министъра на вътрешните работи и приемането от Министерски съвет е връщане към време, което смятам, че беше забравено”, допълни бившият вътрешен министър без да уточнява какви точно права на държавния глава ще бъдат погазени.

Политикът от ГЕРБ открои като друг съществен минус на законопроекта „отстъплението в кариерното развитие на служителите”. Премахвала се възможността на конкурсното начало.

„Има дирекции, които не намират място в Закона за МВР. Така че в тази посока ние вървим в модела, по който бяха направени предложенията за промените в закона за ДАНС, където знаете, че бяха отнети правомощията на президента на страната, което даде възможност над 160 дни да протестират български граждани”, каза още Цветанов.