„Дискутират се определени лица, един-двама са по̀ като фаворити (за шеф на ДАНС – бел. ред.). Нека да изчакаме и мисля, че всичко ще бъде наред. Кандидатът ще бъде достоен и професионалист”. Така бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпроса кой ще наследи подалия оставка Владимир Писанчев начело на ДАНС в „Лице в лице” по bTV.

Той коментира промените, които направиха управляващите, връщайки отговорността за службата в ръцете на министър-председателя: Изборът на председател е в компетенциите на премиера на страната, защото той отговаря за ДАНС, а с указ на президента ще бъде финализирана цялата процедура. Върнахме балансиращата роля на президента, за да има по-голям институционален консенсус”.

Според него така ще се осигури стабилност в сектор „Сигурност” и той няма да е на нито една партия. Цветанов каза още, че с тези действия „можем да приемем, че темата КОЙ е към историята”. По думите му това води и до „тази стабилност в управлението, която виждаме в последните 4 месеца”.

На въпрос дали Йордан Бакалов ще оглави служба „Военна информация”, както се тиражира в медиите, той каза: „Доколкото знам министърът на отбраната е направил съответното предложение и то ще е факт, или ще стане скоро факт”. Цветанов добави, че отказва да коментира темата, но изрази разочарование, че винаги се е говорило за 2-3 кандидатури от общността на военното разузнаване и Бакалов не е една от тях: „Но тук министърът на отбраната си е направил съответната равносметка дали ще може да се справи с тази отговорност”.

Цветан Цветанов коментира и твърденията, че е съществувала уговорка Радан Кънев от РБ да оглави комисията за КТБ, а всъщност за неин председател бе избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ: „Как си представяте уговорка? С колегите партньори и от другите партии – ние си говорим постоянно. Нямаше такава уговорка. Евентуално председателят можеше да е и от РБ, но в разговорите стигнахме до предложението комисията да е за ГЕРБ. Десислава Атанасова беше предложението и то беше гласуван. Имаше вероятност и РБ да бъде с председател, но не съм чул, че Радан Кънев ще бъде тяхната номинация. Разговарях с него и снощи, и днес в парламента, не трябва за едно такова действие да създаваме чак такива големи коментари. Имахме желание да има комисия за КТБ, тя вече е факт. Вносители бяхме всички парламентарно представени партии”.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан попита в Народното събрание: „Трябва ли да сложа днес символа еврейска значка на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век”. Днес Цветанов свърза изказването му с наближаващите местни избори и обяви, че всеки ще търси провокативност в своето изказване.

На въпрос дали се притеснява от евентуална ефективна присъда на трета инстанция за отказа от СРС-та, той отговори: „Смятате ли, че в една държава - член на ЕС, невинен може да бъде осъден? Аз не смятам”.