"Трябва ли да сложа днес символа еврейска значка на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век". Това попита лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, след като депутатите му се върнаха в залата. Преди това не напуснаха демонстративно заради речта на Валери Симеонов, който говори за атентата на „Гара Буново” и „циганската престъпност”.

Местан поиска от премиера Бойко Борисов да се разграничи от днешното изказване на Симеонов, който наричал българските граждани човекоподобни. "Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явления", каза още той.

Местан обяви, че ДПС ще гласува против избора на Румяна Бъчварова и попита как тя ще изпълни невъзможната задача, поставена от коалиционните партньори - "да изтръгне ДПС от МВР и специалните служби". "Как се изтръгва нещо, което го няма", попита Местан и обяви, че не само в ръководните органи, но и по най-ниските нива в МВР избирателите на ДПС не могат да видят лица, които по един или друг начин са свързани с ДПС.

"Първо, как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача да изтръгнете ДПС от МВР и специалните служби? Как се изтръгва нещо, което го няма, не от ръководните позиции, а възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази мащабна операция, не стана ли ясно с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв, защото никога не е отстоявал действителността", обърна се Местан към бъдещия вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"България има сериозен проблем в националната сигурност - лобистките интереси на партньорите на г-н Борисов са сериозна причина за тази криза", каза Местан. "За нас е от особено значение да бъде описана и обяснена цялостната картина днес. Още при създаването на четирипартийната коалиция, ДПС изрази опасения, че привличане на националпопулисти, ще бъде източник на напрежение чрез генериране на ксенофобия. Нашите оценки и предупреждения се оказаха верни, най-категоричното доказателство е и днешният ден", допълни Местан, отново визирайки изказването на Валери Симеонов от трибуната по-рано по време на заседанието.