Трети ден заседанието на парламента не започна на време и в крайна сметка бе провалено заради липса на кворум.

В 9.00 часа се регистрираха 109 от 240 народни представители, като в залата бяха само депутатите от Коалиция за България и ДПС. При втория опит за събиране на кворум половин час по-късно на "работните" си места се оказаха отново по-малко от нужните 121 народни представители - 111.

Групата на „Атака” все още не се е върнала от посещение в Брюксел. Депутатите от ГЕРБ пък бяха в сградата на Народното събрание, но не влязоха в пленарна зала. Те обикаляха из коридорите, вероятно, за да не бъдат регистрирани „нелегитимно”, както твърдят, по подобие на случилото се в залата преди ден, предаде репортер на bTV.

„Очевидно е, че политиката на бойкот на работата на парламента от колегите от ГЕРБ ще продължи”, заяви председателят на парламента Михаил Миков и отбеляза, че "очевидно денят ще продължи с пресконференции и други медийни изяви в кулоарите".

След провала на заседанието Миков допълни, че основната цел на ГЕРБ е да разбият парламентаризма и да създадат хаос в страната, защото не са на власт. „Ако разсъждаваме с чувство за хумор, очевидно ГЕРБ ме подкрепят. Не е много искрено тяхното искане за моето освобождаване. Поне това показаха с действията си”, каза още председателят на НС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев от своя страна коментира, че Бойко Борисов се държи „като обидено дете в детска градина”. По думите му липсата на кворум говори много ясно за безсилието на ГЕРБ заради прищевките и интересите на лидера.

„Всичко това има само една цел – да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата.Задайте си въпроса на какво пречат тези циркове, които се разиграват. Пречат на приемането на много сериозни и дълбоки промени в законите”, допълни социалистът и посочи, че парламентът ще гласува вота на недоверие другата седмица.

На влизане в НС и лидерът на ДПС Лютви Местан отправи критика към партията на Бойко Борисов – че се държи деструктивно.

„Да припомня на ГЕРБ, които бяха в пленарна зала вчера, че има принцип – едно и също физическо тяло в един и същи миг не може да бъде на две различни места. Те бяха в залата физически, ментално дали са били там – не е релевантен въпрос спрямо кворума”, подчерта Местан.

Снимка: Ладислав Цветков

Той допълни, че партията му няма диалог с „Атака” и затова не знае дали те ще се появят в залата и кога. „Има тактически приоми на опозицията. Биваме принудени да реагираме на тарикатските им хитрини”, каза още политикът.

И Бойко Борисов остана верен на реториката си от последните дни - за пореден път станало ясно, че този парламент трябва да се разпусне и да има нови избори.

„Крайната цел е незабавната оставка на това правителство. Ние няма какво да си дебатираме с тези хора. Те са нелегитимни. Със 111 души БСП и ДПС, даже вече техните хора три дни подред не идват на работа и не могат да осигурят кворум. А това е задължение на управляващите. Искам да припомня на г-н Местан и на г-н Станишев -навремето от трибуната аз им казвах, че съм готов да им дам един глас, да не взимат гласовете на „Атака”. Те тогава се надсмиваха. Сега, когато виждат, че нямат абсолютно никакво основание да искат да управляват, две партии стоят в парламента. 111 души ли е работят?”, коментира Борисов.