В БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) се предвижда преструктуриране. В момента се изгражда нова система за управление на качеството, която ще опише всички процеси, които са необходими да се спазват в едно предприятие.” Това каза в Шумен министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той допълни, че изграждането на нова жп спирка в центъра на Мадара е включено в инвестиционната програма на "НКЖИ" за 2013 г. и 2014 г.

"Това е един дългоочакван от местните жители и от хилядите български и чуждестранни туристи проект, защото ще улесни достъпа до един от символите на България - Мадарският конник", каза министър Папазов. По думите му, с изграждането на новата спирка, ще се подобри обслужването на пътниците и ще се осигурят по-добри условия за извършването на комбинирани превози до националния исторически и археологически резерват "Плиска".

Към момента прилежащата инфраструктура в района на гарата е в лошо състояние и до нея няма асфалтов път. Проектът предвижда лесно и безопасно слизане и качване на пътниците в центъра на селото; построяване на перони; рампи за хора с увреждания; модерни навеси. Прогнозната стойност на строително-монтажните работи е около 330 000 лв.

„Състоянието и на БДЖ, и на Национална компания „Железопътна инфраструктура” е много тежко”, обобщи Папазов.