Случаят с търга за „Химко” е показателен за състоянието на съдебната система и върховенството на закона у нас. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в студиото на „Лице в Лице” по bTV относно твърдението на бизнесмен, че се отказал да купи бившия торов завод във Враца, защото му е поискан подкуп от 1 млн. евро.

Във връзка със скандала Трайков напомни, че синдиците също се назначават от съда и затова са свързани с „магариите в такива случаи”. По думите му проблемите в съдебната система пречат на инвестициите в страната.

Той изтъкна, че бизнес организациите са сред най-силно желаещите положителна промяна в съдебната система у нас, защото са и сред най-засегнатите. „Те усещат проблемите много по-силно, защото могат да си позволят екипи от юристи, дълги и скъпи дела. В същото време обикновеният човек би се отказал да продължи делото”, коментира Трайков.

Според бившия министър на икономиката и енергетиката хората в ЕС не се различават в разбиранията си за корупцията. По думите му, ако попитаме българин и германец дали биха спазвали правилата, в ситуация, в която знаят, че ще ги хванат или когато знаят, че няма да ги хванат, хората и от двете националности биха отговорили едно и също.

„Важно е каква е системата и какви са правилата”, допълни Трайков.