Трайчо Трайков вече официално не е част от кабинета, но серията от атаки срещу него продължава. Главен неин ръководител стана премиерът Бойко Борисов, който говори пред парламента за сваленото доверие от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма.

След като Трайков отнесе формалната вина за провала на бизнес форума в Катар, срещу него заваляха преки обвинения от министър-председателя в няколко посоки – поставяне на капани пред правителството, умишлено спиране на проекти и говорене на глупости.

Изказването на премиера дойде като буря след затишие, тъй като финансовият министър Симеон Дянков само преди ден обяви, че на Трайков ще бъде предложено да продължи работата си за правителството. Борисов обаче разсея мъглата около бъдещето на бившия министър, изключвайки го като вариант за свой съветник, тъй като изгубил доверието си в него.

"Имах намерение да продължа да работя с Трайчо Трайков, но ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, значи действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него", заяви Борисов. И обясни как му се убива желанието да работи с някого: "Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него - нямам му доверие. Точната дума е нямам му доверие”.

Оказа се, че говоренето на бившия министър му е изиграло лоша шега. „Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости. Говори за неща, които той не е успял да свърши и знае, че те не могат да станат. Да излезе и да каже дали по някакъв начин аз съм му повлиял за „Лукойл” или „Белене” и дали всички тези тежки решения съм ги взел лично аз. Как може, след като вече си съобщил преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александруполис", да се надяваш да ти намалят цената на газа. Кой би го сторил”, попита министър-председателят.

Бойко Борисов поиска оставката на Трайков преди седмица, официално – заради проваления бизнес форум в Катар, чиято организация била отговорност на икономическото ведомство. Според опозицията обаче Трайков бил махнат, тъй като се противопоставил на руснаците за АЕЦ „Белене”. Точно заради застъпването на сините за Трайков Борисов се пошегува, че досега не бил знаел, че в лицето на Синята коалиция има коалиционен партньор.

"Така бранят Трайчо Трайков, както и Драшков. Ако толкова добре сме работили с тях, те защо участваха във всички вотове на недоверие? Значи, когато сменям министър, той става най-милият и най-скъпият и работилият най-добре, а преди това са му искали оставката и да падне правителството. Ето това е шикалкавене и политика напред-назад", добави още Борисов.

Премиерът продължи да изтъква минусите в работата на бившия си кадър: "Тръба, която е новоизграждаща се – "Южен поток", в един момент казваш - нека една малка част от цялата отсечка да бъде само българска. От другата страна казват – значи ти отсега се готвиш да сложиш два крана и да направиш украинската криза след време. Задавам контра въпрос – ако е така, защо не изграждаме 100% цялата тръба и ние да сме си инвеститори? Защото нямаме пари, веднага дефицитът отива някъде. И затова още предишното правителство подписа договор 50 на 50. Ние го потвърдихме. С една дума, ние защитаваме нашия интерес с 50% инвестиция да получаваме 50% от таксите".

Сериозна грешка допуснал Трайков и за „Белене”. Според Борисов бившият министър създал погрешна представа пред обществото за реализацията на проекта, докато той го пратил в Москва „да каже на Шматко, че няма да строим „Белене” по този начин.

Като своеобразна последна задача премиерът възложи на Трайчо Трайков да махне капана пред Делян Добрев, за да работи спокойно; и да обясни на всички, че Борисов е човекът, отнел лиценза на „Лукойл”. Иначе „ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството”, заяви министър-председателят.