Темата „Делян Пеевски” вече забавлявала премиера Пламен Орешарски. Това призна самият той пред „Дарик” само ден след като вчера прекрати брифинга си след пореден въпрос за избора за председател на ДАНС, а по-късно заяви, че няма какво повече да се говори по темата.

По думите на Пламен Орешарски темата не е приоритетна в дневния ред на обществото, но има определени кръгове, които я поддържат. „Не вярвате, че разделението в обществото ни дойде от самосебе си, нали”, попита премиерът, въпреки че протестите, започнали именно заради скандалното назначение, продължават повече от 90 дни.

„Всяко правителство има хоризонт от четири години, така че програмата и мерките са насочени към нормален мандат. Какъв мандат ще ни отпусне обществото, е друга тема. Това мен не ме вълнува, вълнуват ме мерките. За мен е важно кабинетът да прави каквото трябва да се прави. А пък иначе да става каквото ще”, продължи Орешарски.

Въпросът "Кой посочи Пеевски?" остава без отговор от 14 юни насам, когато парламентът гласува назначението.

В интервю пред bTV преди три месеца премиерът Пламен Орешарски заяви, че не си спомня чие е "грешното" предложение Делян Пеевски.

По-рано тази седмица лидерите на БСП и ДПС влязоха в задочен спор около предложението на кандидатурата. Сергей Станишев първо заяви, че то е "разбира се, на ДПС". По-късно обаче Лютви Местан отхвърли тази версия и определи отговорността за назначението като обща.