Лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да поеме отговорността за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, с която партията му бе натоварена от председателя на БСП Сергей Станишев преди два дни.

„Случаят „Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан”, заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” Лютви Местан.

„Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”, заяви още Местан.

От 14 юни насам, когато кандидатурата на Пеевски бе гласувана в Народното събрание и предизвика мащабни граждански протести, които не стихват вече близо три месеца, представителите на партиите, които подкрепят кабинета „Орешарски”, отказват да назоват кой е посочил депутата от ДПС като подходящ за поста.

Лютви Местан сам припомни интервюто на премиера Пламен Орешарски пред bTV, в което той обяви, че не помни кой е направил предложението. „Орешарски каза че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен”, обясни Местан.

„Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, подчерта още партийният лидер.

След като многократно заобикаляше въпроса дали Пеевски е политическо, или експертно назначение, Местан накрая го определи като „политическо експертно”.

„Няма как г-н Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС, защото не е член на ДПС. Той не може, защото е магистрат, а магистратите не членуват в партии – това беше и в полза за предложението. Решението е продукт на обща политическа отговорност, водещият мотив беше статутът му като магистрат”, обясни накрая Местан.

Коментарът му по темата „Делян Пеевски” дойде след дълго уточняващо встъпление, в което той направи забележка за „граматическия конструкт”, използван от водещия в реплика към зрител, изразил по-рано в ефир протеста си към управлението и олигархичните кръгове в България.

„Вие казахте „Такъв ще ни гостува по-късно”. „Такъв” е показателно местоимение за качествен признак. Такъв участник като реплика на определенията е механизъм за сатанизиране”, упрекна Местан. След като получи извинение за неточността, той допълни: „Не съм злонамерен и няма да се вкопча в този ви граматически конструкт.”

Неконсумираният статут

Лютви Местан застана твърдо зад тезата, че Делян Пеевски се е оттеглил от поста си в отговор на гражданското недоволство.

След като многократно му бе зададен въпросът като какъв Пеевски е дал интервю в кабинета на председателя на ДАНС, Местан отговори с въпрос: „Защо мислите, че аз мога да отговоря на този въпрос?”

„Г-н Пеевски не е консумирал статута си на председател на ДАНС. Аз стъпвам на факта, че г-н Пеевски се съобрази с обществените настроения”, подчерта още председателят на ДПС.

Кадровата политика

В коментар на други грешни ходове в кадровата политика на кабинета „Орешарски” Лютви Местан извади папка с документи, която обеща да представи подробно пред медиите, съдържащи „скандални предложения” за назначения при управлението на ГЕРБ.

„От ГЕРБ са били достатъчно непредпазливи да заведат тези назначения в министерствата”, каза още председателят на ДПС и допълни, че представените от него 5-6 скандални предложения са „само една нищожна част от това, което се намира в архивите” на ведомствата.

„Политическите чистки са последното, за което това управление може да бъде обвинено. Единствено защо продължава да търпи калинките наследени от ГЕРБ”, изтъкна още Местан.

Той обяви, че ДПС ще поиска сформирането на специална анкетна комисия за назначенията по време на мандата на ГЕРБ, когато по думите му, Законът за държавният служител и конкурсите са били чисто формални, а решенията са вземани задкулисно.

„Протестът е срещу задкулисието и срещу тефтерчето на Златанов”, заключи още Лютви Местан.