„Управлението не може да бъде раздавано по обществени поръчки по усмотрение. Не е работа на един министър-председател по свое усмотрение да казва: „това го спирам, това съм разпореди”. Това обяви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод спряната обществена поръчка на два лота от магистрала „Хемус” от премиера Бойко Борисов.

Борисов обяви че мотивът за прекратяване на процедурата са слухове, че фирмите, спечелили поръчката, са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев.

Дончева препоръча да се провери верен ли е слухът, че във всяко министерство и всяка агенция е назначен по един човек, който да докладва за обществените поръчки и да кара поставени лица да кандидатстват, също и слуха, че зъболекарят на министър-председателя има особена роля в строителството на магистрали.

Тя призова министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да подаде оставка.

„Ясно е, че държава без правила не може да се управлява - по слухове и как пиарски да отговорим на слуховете”, каза още по повод спряната поръчка лидерът на „Движение 21”. По думите й инфраструктурата на Северна България се пренебрегва за сметка на Южна България.

Дончева препоръча още да се проследят влоговете и безлихвените кредити в КТБ и по думите й те ще осветлят много зависимости.

Относно информацията, че Румъния и България ще бъдат разделени и за Румъния повече няма да има мониторниг тя обяви, че Румъния от години се развива по-добре от България и вече няма нужда да бъде наблюдавана. По думите й в България от години се взимат някакви мерки не, за да ни е добре на нас, а заради поредния доклад.

Казуса със забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция Дончева коментира така: „Преди няколко месеца главният прокурор (Сотир Цацаров) е бил извикан неслучайно при турския президент. Това не е общоприето, не е нивото на главния прокурор, обикновено е нивото на президента, на министър-председателя. Бил е извикан и е бил сезиран с материали за контрабанда и са поискали да се вземат мерки. Турската държава взема мерки”

За опитите на Турция да се меси във вътрешнополитическия живот в България Дончева каза, че това е било винаги така и е нормално, защото Турция е бивша империя.

Тя не смята, че новата политическа формация на Лютви Местан – ДОСТ, има някакъв шанс на избори. Тя смята, че по-скоро ще пострада ДПС на избори, ако Турция даде знак на турската общност в южната ни съседка и в България, че не подкрепя ДПС.

Според лидера на „Движение 21” предсрочни парламентарни избори не са изключени предвид нервните реакции на Бойко Борисов напоследък.

На въпроса дали ще се кандидатира на президентските избори тази година Татяна Дончева отговори: „Има възможност да се кандидатирам, но още е рано.”