Антикорупционният закон на Меглена Кунева е компилация от 3 други закона, всеки от които е с трагична практика до момента. Това заяви в студиото на „Лице в лице” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Досега хипотезата беше да сте привлечен като обвиняем. Сега искат да ви вменят производство на базата на твърдян конфликт на интереси, на базата на анонимни публикации (...) Държавата няма да доказва нищо, вие ще трябва да доказвате, че сте невинни”, посочи тя.

Татяна Дончева разказа, че е започнала юридическата си кариера като младши прокурор по дела по Закона за собствеността на гражданите, отменен като мракобесен след 10 ноември и не се гордее с това. Според нея обаче предлаганото от Кунева е връщане към същите практики – „някакъв тормоз, някакъв мазохизъм”, дело на „няколко брюкселски възпитанички, които никога не са виждали как един закон може да се изкористи”.

По думите й сегашният Закон за предотвратяване на конфликта на интереси е родил Филип Златанов и тефтерчето му, а преди това „това брюкселско творение” е минало „фризиране” в пленарна зала, като първоначалният замисъл на закона е предвиждал абсурдни ситуации като това съпрузи да не могат да работят в една болница.

По отношение на отнемането на незаконно придобито имущество, Дончева обвини сегашния президент Маргарита Попова, че е поискала да се разшири периметърът на текстовете и да се търси необяснимото богатство вместо „да се ровим в причинно-следствените връзки”, като така всеки, който не пази касови бележки, се оказва под ударите на закона.

Награди за послушните

Като „глупост” Дончева определи решението на депутатите, с което заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет скочиха до 7000 лева на месец: „Като захлебваш ВСС, който произвежда скандали, създаваш в обществото впечатлението, че си наредил тези хора на хранилката, за да ти прислугват”.

Според нея въвеждането на явно гласуване в съвета е козметична промяна, което е и единственото, което може да се очаква, когато не се назначават министри, готови „да бръкнат в раната”, „да си развалят рахатлъка”. Тя определи правосъдния министър Екатерина Захариева като „пример за политическа биография”.

Според лидера на „Движение 21”, в случая става въпрос за „един служител от едно министерство с една средна диплома от един среден ВУЗ”, която е попаднала в екипа на президента Росен Плевнелиев само защото мъжът й е негов приятел.

Две служебни правителства по-късно Захариева се водела с „висока административна експертиза”, а освен това била „ошлайфана с 20 заучени фрази”, за да стане „готов политик”, отбеляза Дончева. „В ранната демокрация политическите сили все пак търсеха и някакви специалисти, които да поемат ресор. Това еволюира и сега се търсят само биографии”, подчерта тя.

Според нея до момента начело на Министерството на правосъдието е имало няколко „девойки”, които не са наясно с начина, по който съдебната система функционира. „Когато сте назначили един министър, който не разбира особено много от сферата, обикновено е безконфликтен”, отбеляза тя и допълни, че България вероятно би мога и без министри или поне със значително намален и по-добре подбран кабинет.

Кой какво поръчва

„Кой раздава обществени поръчки – този, който ги спира”, заяви Татяна Дончева във връзка с процедурите, стопирани от премиера Бойко Борисов. Според него това е само знак, дошъл след уговорка с фирмите, които така или иначе печелят 90% от поръчките

„Като е казано по закон, че няма пари, пък извън и против закона (Бойко Борисов) ги спира, защото искал да даде знак, защо не го питате в една нормална държава, институционална, в която никой няма право да пипа в правомощията на другите... Моето разбиране е само едно – или има правосъдие и върховенство на закона, или няма”, подчерта Дончева.

Тя посочи, че обществените поръчки излизат по-скъпо от прякото договаряне, което е ясен знак, че трябва да се мисли за централизирането им в структура „под свръхконтрол”.

На фона на акциите в ДАИ и СДВР, Татяна Дончева запита защо няма обвинени за откритите 1 млн. евро в касата на „Агромах”, фирма „дето всички знаем, че е свързана с МРРБ и АПИ”. „Тая работа се опитваме да я докараме в тишината”, заподозря тя.

Според нея българските политици може да се изплашат само от спиране на еврофондовете, но даже и това не е сигурно – заради изтеглените заеми, пари ще има „докъм края на мандата”. Освен това, Дончева не очаква и сериозен натиск от Брюксел: „ЕНП се интересуват само от това колко депутати ще имат”.