Държава няма, има един човек, който се опитва да се изживява като тази държава. Това каза депутатът от БСП Таско Ерменков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

От началото на това правителство досега БСП е и ще продължава да бъде опозицията на това, което се случва в България, а то не е никак хубаво, каза Ерменков.

„Унищожава се държавата като такава, това е най-страшното. Това, че живеем в нещо, което се казва България, не означава, че имаме държава. Държавата се отличава със своите институции, а вие виждате, че в България институции вече няма. Има един премиер, който разпорежда какво трябва да се случи – на парламента, комисия за защита на конкуренцията, на своето правителство, на кмета на София и от време на време ми се струва, че и на президента се опитва да му каже какво трябва да се прави (...) Държава няма, има един човек, който се опитва да се изживява като тази държава“.

Първото нещо, което ще направим, когато дойдем на власт, е да си върнем държавата, да направим държава с институциите, каквито трябва да бъдат – парламент, който работи като такъв и е върховният орган в държавата; Министерски съвет, които трябва да изпълнява политиките и интересите на държавата, а не да казва: „Слушам!“; съд, който да бъде единствено подвластен на справедливостта.

На въпрос за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, Ерменков коментира, че референдумът „не може да бъде превърнат в шоу, а шоумен да си прави реклама на тема референдум е най-малкото смешно (...) Нямам нищо против някой да прави референдуми, но въпросът е темите, които ще се обсъждат, дали съответстват на държавата, демокрацията, или са само нещо като провокация за лична реклама и престиж. Когато имаш голяма популярност, хората не гледат какво им предлагаш, а ти ръкопляскат, защото те харесват“.

Запитан защо БСП няма да подкрепи Томислав Дончев за заместник на Ивайло Калфин като социален министър, Ерменков отговори: „Бих задал въпроса защо да го подкрепим?“ Той посочи, че както Меглена Кунева, и Дончев се е доказал като министър, който става за всяко министерство.

Депутатът добави, че Дончев е убеждавал всички, че имаме „100% усвояемост на европейските средства, а се оказа, че имаме почти 100% разплащаемост от българския бюджет“. По думите му обаче социалната политика е срината и Дончев няма да може да я досрине, „пък да я оправи просто е невъзможно“.

Ерменков коментира и спекулациите, че се готви задкулисната коалиция. „Гладна кокошка просо сънува – каза той. – Много хора искат нашата подкрепа и да ни използват като патерица, бастун или инвалидна количка, за да се измъкнат от блатото, в което са влезли“.

Според него оставката на Калфин не е сигнал за широко ляво обединение и няма общо с избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Той повтори думите ѝ, че „механичният сбор на хора, които се броят за леви, няма да доведе до обединение на лявото“.

„Става въпросът е за друго – корабът потъва, мишките бягат“.

Вижте целия разговор във видеото.