Параметрите на бюджета не могат да компенсират загубите от тази криза в сектор "Мляко". Това призна агроминистърът Десислава Танева по време на среща с бранша.

"Нашият кабинет управлява в една изключително тежка ситуация в млечния сектор", посочи Танева. Като основни проблеми в сектора тя определи планираното отпадане на млечните квоти и наложеното руско ембарго. По думите й това е довело до трудна реализация на производителите в един от най-тежките земеделски отрасли.

Вече са факт и първите протести на фермери, които не могат да покрият разходите за производство на млякото си.

Управляващите подготвят промени, чрез които българските млечни продукти ще се етикират със специален знак, каквото е желанието на млекопроизводителите, каза министър Танева. Работи се и за актуализирането на българските държавни стандарти за млечни продукт, така че когато купуваш българско кисело мляко по български държавен стандарт, то да е произведено наистина от българско сурово мляко, обясни министър Танева.

Тя добави, че това ще се случи може би до месец, а министерството и бранша имат активна комуникация.

Междувременно, ще се работи и за износа на български млечни продукти за трети страни. Ще се подпомагат производителите за участие в международни изложения.

МЗХ е поискало млечните продукти да са под особен надзор в рамките на борбата с контрабандата и укриването на ДДС, за да бъдат производителите равнопоставени на пазара.

По думите на Танев, Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. има неофициално одобрение от ЕК.