Животновъди от Северозападна България на протест - за последните 6 месеца изкупната цена на млякото е паднала от 70 на 35 стотинки.

От първи май изкупната цена на млякото е паднала с пет стотинки и вече е 35, оказва се, че литър мляко е по-евтино от половинка минерална вода.

Животновъдите от село Търнава изляха символично 50 литра мляко, но са категорични, че ще стигнат до крайни действия, ако държавата не вземе мерки.

Освен пашата на полето, за да дава мляко, една крава трябва да яде поне по десет килограма фураж на ден. Така сметката не излиза даже само за храната, а за говедаря и водата въобще не може да се говори.

С такова драстично поевтиняване на продукцията им фермерите не са се сблъсквали от години. Те подозират картелно споразумение между мандрите.

На практика субсидиите, които получават фермите от държавата, се стопяват от ниските изкупни цени. Продадат ли животните – няма да има какво да ядат.

Ако цената на млякото продължи да пада, фермерите са категорични, че ще блокират пътищата в региона с кравите си и ще пренесат протеста си пред министерството на земеделието.