„Време е да се разделим с една илюзия, че има Студентски град, такъв град няма”, заяви от парламентарната трибуна просветният министър Сергей Игнатов. Той обясни думите си със Закона за реституцията в реални граници.

Провокиран от въпрос на Иван Иванов от Синята коалиция, министърът обясни настоящите проблеми с работата на 38-то Народно събрание, което приело текстовете. „Ваши кметове управляваха тези места и в резултат на реституцията сега няма Студентски град”, каза Игнатов.

Той обясни, че в момента на територията, предназначена главно за усвояване на университетския материал, има 50 общежития, 30 жилищни блока и "маса застроена частна собственост между общежитията, в резултат на това, което се е случило през 90-те години". Министърът уточни, че не обвинява никого, но е абсурдно да се говори за кампуси в Студентския град, тъй като те са били разрушени.

Според него от общината, с подкрепата на МОМН, са се опитали да внесат ред в създалата се ситуация с приетия през 2010 година с проект за подробен устройствен план. Той имал за цел да защити публичните интереси и да запази в максимална степен университетския характер на територията на Студентския град. Решението на СОС обаче сега е в процедура на съдебно обжалване и затова не може да има процедури за отчуждаване на възстановени имоти, обясни Сергей Игнатов.

След влизане в сила на подробния устройствен план за застрояване и регулация на Студентския град ще бъдат предприети действия за актуализиране на документите за право на управление на предоставената на висшите училища държавна собственост и за нейната защита по съдебен ред, увери министърът.

Блокът, в който беше извършено убийството. Снимка: БГНЕС: архив
Снимка: БГНЕС
Проблемите в Студентския град отново се превърнаха в наболяла тема, след като първокурсник беше убит в общежитието си от своя съквартирант. Инцидентът припомни за пореден липсата на контрол в общежитията. Някои от университетите взеха решение да бъде въведен вечерен час в опит да се справят с „бурния” живот в тази част на столицата.