Повдигнато е обвинение за убийството в Студентски град. Обвиненият е Илко Радев от Добрич, съквартирант на убития, научи bTV.

19-годишно момче беше убито в общежитие след пиянско сбиване. Студентът от УНСС Марио Данчев е прободен фатално с нож след свада с участието неговия брат близнак и още двама младежи.

В стаята четиримата се сбиват, всички са пияни, с изключение на съквартиранта на близнаците.

Марио почина, след като беше намушкан смъртоносно в областта на сърцето.

Всички участници в сбиването са на по 19 години, първокурсници във висшето учебно заведение.

Арестувани са трима - Мартин Данчев, Илко Радев и Владимир Борисов.  Момчетата отричат да е използвано оръжие. В стаята е открит нож, но експертиза трябва да докаже дали с него е била нанесена смъртоносната рана.

Назначени са и кръвни проби, за да се установи дали са действали под влиянието на упойващи вещества.

Съквартирантска свада след употреба на алкохол

В студентската стая живеели три от момчета – Марио, близнакът му Мартин и Илко от Добрич. Миналата нощ двамата братя и техен приятел излизат по заведенията в Студентски град. Към 2.00 часа Мартин решава да се прибере в стаята си. По това време вътре спи Илко.

Мартин влиза, но започва да тормози спящия си съквартирант момче – пали и гаси лампите, бута предмети. Илко се ядосва. Двамата се сбутват и Мартин е избутан навън, а другото момче се заключва.

Ядосаният Мартин се обажда на брат си и другия си приятел. Двете момчета пристигат и заплашват Илко, че ще разбият вратата. Изплашено, момчето отключва. Тримата нахлуват и става сбиването. Все още не е ясно обаче кой нанася смъртоносния удар в суматохата.

Близки на убитото момче казват, че не е имал конфликти със съквартиранта си и двамата не са агресивни.

Веднага след поредния инцидент в Студентски град образователният министър Сергей Игнатов свика спешна среща на ректорите на столичните университети. Беше решено общежитията да минат под управлението на Министерството на образованието, за да се гарантира сигурност. Ректоритe настояха Студентският град да се отдели като самостоятелен район и да се развива като модерен кампус с места за почивка и подготовка на студентите, вместо казина и дискотеки.

Кой е Марио Данчев?

Марио Данчев е син на семейство учители. Родителите му са преподавателите по физическо възпитание, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Перник. Семейството Данчеви се ползвало с авторитет. Майката на Марио е преподава в основно училище "Иван Рилски", а бащата - в професионалната гимназия по металургия "Мария Кюри".

Часовете в двете учебни заведения са били намалени, тъй като и преподавателите, и учениците са били крайно разстроени от трагедията.

Марио е завършил миналата година професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник. Танцувал и във фолклорен ансамбъл към Двореца на културата. Младежът е бил много деен и активен, споделиха негови преподаватели.

Традиционните мерки

След подобни трагедии традицията повелява отговорните фактори да набележат куп мерки, чийто ефект обикновенно е нулев.

„Не можем да сложим до всяко едно общежитие полицай, за да няма пияни студенти”

Коментира вътрешният министър Цветан Цветанов, който апелира към по-строг режим в студентските сгради. Той обясни, че няма как МВР да следи какво се случва на всеки един етаж в общежитията.

По думите му само на 14 февруари, „когато млади двойки празнуваха и компании се веселяха”, са получени седем сигнала за инциденти. Шест от тях са на територията на Студентски град.

Образователният министър Сергей Игнатов допълни, че в най-скоро време ще се прибегне до централизирана форма на управление на блоковете на висшите заведения в София и те ще минат към „Студентски столове и общежития”. Целта – въвеждане на по-голяма дисциплина. Вероятно ще се върнат правила от миналото като час, в който сградата се заключва.

Студентски град - арена на масови мелета

Масовите сбивания в Студентски град са ежедневие. Най-често възникват след обилна алкохолна почерпка. Последното медийно регистрирано меле е от преди две седмици. Тогава трима младежи бяха набити без причина.

Един от запомнящите се случай е от ноември 2010 г., когато петима пияни възпитаници на Националната спортна академия зверски пребиха студента Денис Пехливанов.

През декември 2008 г. след сбиване между две компании пред дискотека „Амнезия” бе убит Стоян Балтов. Този случай предизвика широка обществена реакция, чийто пик бе протестът пред парламента на 14 януари 2009 г. Тогава полицията остави група агресивно настроени младежи да се навилнее, след което демонстрира „мощта” си над протестиращите мирно граждани. За смъртта на Стоян Балтов отговарят трима души, които чакат присъди на първа инстанция.