Аз нямах проблем да разговарям и с Брюксел, и с Вашингтон, и с Москва. Ние започнахме да разделяме нацията на русофили и русофоби, аз съм българофил и защитавах българския национален интерес. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият енергиен министър и настоящ зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев.

Той парира обвинението, че именно Пламен Орешарски е спрял „Южен поток”, като цитира думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, според която настоящият премиер Бойко Борисов е човекът спрял 3 големи руски енергийни проекта.

Според Стойнев, от това решение страната ни е загубила в геополитически, икономически и енергиен аспект. „Ние изгубихме по-евтина газ, икономически растеж, работа за българските граждани, сигурност, по-конкурентна индустрия”, изреди бившият министър, според когото „кранът беше в наши ръце”.

Той подчерта, че проектът е имал ОВОС, разрешение за строеж и подробни устройствени планове, но следващите управляващи не са пожелали да продължат свършеното.

Стойнев коментира, че падането на кабинета „Орешарски” не се дължи само на енергийните проекти, като коментира, че по времето на политико-експертното правителство миньорите не са излизали на протести.

И все пак – приемственост

Бившият енергиен министър похвали бързата реакция на министър Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ, след като се разбра, че потребители получават по две сметки за ток. По думите му, по времето на Пламен Орешарски ДКЕВР са констатирали 2600 нарушения в разпределителните дружества, но новият председател на регулатора отказвал да ги разпише и така отпадали.

Стойнев напомни и че процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата не е прекратена. „Тези чужди инвеститори трябва да се научат да уважават българския закон и българските граждани, ако искат да продължат да работят в нашата страна”, заяви той.

От думите му се разбра, че по отношение на политиката по отношение на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и предоговарянето на договорите с т.нат американски ТЕЦ-ове има приемственост между кабинетите „Орешарски” и „Борисов 2”.

В същото време, той коментира, че във времето между двете парламентарно подкрепени правителства не е било свършено достатъчно и наличието на служебни кабинети е „вредно”. Стойнев спомена това в контекста на различни планирани конституционни промени.

Вътрешно- и външнопартийно

Според Драгомир Стойнев, победата на СИРИЗА в Гърция показва, че „лявото наистина живее, по-скоро дясното навлиза в дълбока криза” заради изчерпването на неолибералния модел. Той посочи, че очаква подобни резултати и в Испания, като Брюксел, МВФ и Световната банка трябва да се замислят какво предлагат на гражданите.

Бившият министър призова и за широк дебат за ролята на държавата, който да се проведе извън НС.

Запитан дали и у нас старата левица ще бъде изместена от нова партия, Стойнев коментира: „Всичко зависи от политиката, която предлагаме и най-вече от лицата, които определят тази политика. Колкото и добра да е тази политика, когато хората нямат доверие в политика, който говори от името на БСП, те просто сменят канала”.

Според него разговорите за промените вътре в БСП вече имат място само на партийните форуми.

„Аз съм от поколението политици, което не се обръща към миналото – особено към това кои са били от Държавна сигурност, дали е имало червени куфари и т.н. Искам БСП да показва енергия, сила, идеи, които да се одобряват от българските граждани”, заяви Стойнев.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян