Има дупки, защото няма приходи, за да се запълнят дупките, държавата трябва да извади пари. Има два начина – чрез данъците или чрез винетките. Според мен по-правилен е вторият начин – който има претенции, той трябва да плаща. Това каза в студиото на „Тази сутрин” председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Повод за коментара й станаха протестите в цялата страна срещу рязкото вдигане на цените на винетките. „Републиканската пътна мрежа е над 20 000 километра и тя ще продължи да се доизгражда и поддържа. Използвахме адски много европейски средства за изграждането на магистрали. Те обаче трябва да се поддържат с парите на тези, които ги използват”, каза още тя.

Стоянова преповтори думите на колежката си от ГЕРБ и бюджетната комисия Диана Йорданова от вчера, която заяви, че казаното от премиера Бойко Борисов пред кметове от партията е било извадено от контекста и той не е разпореждал вдигане на местните данъци и такси (макар няколко общини да реагираха именно в тази посока-б.р.).

„Общините трябва да обърнат сериозно внимание върху събираемостта на данъците си (...) На много места има стари задължения, които не са събрани. Едва след това може да се говори за преразглеждане на някои данъци”, посочи председателят на бюджетната комисия.

В същото време тя отбеляза, че „данъците в София трябва да са по-високи от данъците в друго населено място”, защото „изискванията на живеещите в София са по-високи”, а „това струва пари” и не може да се финансира от централния бюджет.

Стоянова посочи, че „перничани плащат данъка върху колите си в Перник, а разбиват софийските пътища”, като решение за това е „да има градски транспорт, буферни паркинги и високи такси за паркиране в града”.

По отношение на Бюджет 2016, посочи, че дефицитът намалява от 3 на 2 процента, а средносрочната прогноза показва, че той ще намалява.

„Дългова спирала няма и няма да има, защото дълговата спирала е свързана с дефицита”, посочи Менда Стоянова.

В същото време, тя коментира: „Консолидацията на бюджета трябва да се случва с по-бързи темпове, защото осма година България е на дефицит, който се финансира с дългове”.