При продължителна невъзможност да се осигури кворум за работа, 42-то Народно събрание няма да издържи дълго. Такава прогноза направи зам.-председателят на парламентарната група на левицата Янаки Стоилов в кулоарите на парламента след днешния провален парламентарен контрол.

„Ако не може да се осигури ритмичната работа на Народното събрание, няма да има основание за продължаването на неговия живот”, коментира лаконично социалистът. Той обаче се въздържа от конкретизиране на срокове с въпроса: „В седмици, дни или в минути искате да ви кажа?”

Въпреки че първоначално декларира, че „това не е парламентарна криза”, коментарът му не беше особено категоричен аргумент в полза на това твърдение.

„Даваме си сметка, че каквито и да са обстоятелствата, нашата парламентарна група носи най-голяма отговорност за работата на парламента”, обясни Янаки Стоилов, като уточни, че при окончателната регистрация в началото на днешния пленарен ден са отсъствали седем депутати на Коалиция за България, всички по уважителни причини.

По думите му, някои от тези депутати са заявили отсъствието си по съответния ред в ръководството на парламента преди няколко дни или още в началото на тази седмица. Други са заявили мероприятия в техните избирателни райони, където участват членове на правителството, трети не могат да участват в заседанието по здравословни причини.

Янаки Стоилов обясни още, че въпросът за кворума ще бъде разгледан „в цялата му сериозност в парламентарната група, в политическото ръководство, между парламентарните групи особено тези, които оказват подкрепа на правителството”.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече създалата се ситуация, която се повтаря не за първи път от миналата седмица, като „тотална парламентарна криза”, заради която Народното събрание трябва да се разпусне.

„Искам да кажа още веднъж на Станишев като мандатоносител – да идва на работа. Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворума”, заяви Борисов по-рано. В отговор на този призив Янаки Стоилов обясни, че лидерът на БСП е подал молба до председателя на парламента днес да отсъства от заседанието.

Зам.-председателят на социалистите в парламента призна, че кабинетът „Орешарски” работи без ясно изразено парламентарно мнозинство зад гърба си, но прехвърли отговорността за работоспособността на Народното събрание върху „всички парламентарни групи”.

„Най-голямата опозиционна група днес се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага - парламентарния контрол. Може би и заради наличието на някои неудобни въпроси, на които трябваше да отговори министърът на вътрешните работи”, коментира Янаки Стоилов, подкрепяйки позицията на „Атака”.