Подготовка за бърза приватизация на ниска цена на ТЕЦ „Марица Изток” 2 и мините, които произвеждат суровина, заподозря лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него премиерът в оставка Бойко Борисов, неговият кабинет и ръководството на енергийната система водят държавната енергетика към умишлен фалит и нарочно увеличават сметките за ток.

„Обикновено България изнася ток, в момента ние внасяме ток от Сърбия, Македония и Румъния,” посочи Станишев на извънредна пресконференция.

На 3 март от Електроенергийния системен оператор обявиха, че ще бъдат спрени мощностите на трите ТЕЦ „Марица Изток” заради спад в износа и пониженото вътрешно потребление. От ЕСО многократно увериха, че това не представлява заплаха за енергийната система на страната.

От там обясниха, че най-напред са били намалени мощностите на двете американски централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, а при обратния процес приоритетно са пуснати спрените блокове на държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2.

Във вторник миньорите излязоха на протест пред ДКЕВР заради опасенията от съкращаване на работни места в сектора. Едно от исканията им бе за намаление на таксата за пренос, която прави българската електроенергия неконкурентна на международните пазари.

За същото настояват и социалистите в своите искания към служебното правителство. Сергей Станишев заплаши със срив на енергийната система, ако те не бъдат реализирани.

„Настояваме служебното правителство да започне преговори с американските ТЕЦ-ове, за да се преразгледат договорите с тях,” продължи лидерът на БСП. Той отбеляза още, че като страна-членка на ЕС България има задължения към ВЕИ, но в момента ги е преизпълнила.

Освен това левицата иска прокуратурата да изясни защо и при какви условия са продадени остатъчните държавни дялове от ЕРП-тата. Според Сергей Станишев остатъчните дялове са продадени на до три пъти по-ниска цена, отколкото основните пакети. Той изчисли загубата за държавата на 200 млн. лв.

От БСП са притеснени от информацията от чешките медии, че държавни дялове от ЧЕЗ са изкупени от групировката ТИМ. „По този начин държавата е предоставила един ресурс на частна групировка и настояваме прокуратурата да направи проверка за извършено престъпление кой се е облагодетелствал от тази сделка, по чии сметки са разпределени тези пари и колко е „връщанката" в „черната каса" на партия ГЕРБ,” каза Сергей Станишев.

Сергей Станишев отново припомни настояването на левицата за въвеждане на две тарифи за електроенергията. „Предложихме на НС да свърши нещо полезно в последните дни на своята работа – да даде забрана за спиране на тока и тази диференцирана тарифа,” припомни той.

Според него в сряда депутатите от ГЕРБ съзнателно са бойкотирали гласуването на това решение, като са напуснали заседанието на енергийната комисия.

„Искаме служебният кабинет да преразгледа ценообразуването на различните цени на електроенергия,” добави той.