Лидерът на БСП Сергей Станишев се усъмни в директното участие на бившия премиер Бойко Борисов в скандала, получил разговорното заглавие „Българският Уотъргейт”. На станалата редовна пресконференция на партията той зададе въпроса дали незаконните подслушвания в МВР не са правени по указания на лидера на ГЕРБ.

Станишев припомни думите на Борисов, че „ще слуша всички” и сравни партията му с групировка. „Това че Борисов и партия ГЕРБ изцяло застават зад Цветанов говори само за едно – те са едно цяло, неразривна е връзката между тях. Борисов здраво закачи на врата си един воденичен камък, който ще го тегли надолу към дъното. Г-н Борисов така гарантираше и за Дянков. Кой е Дянков сега – никой. Същото се случи и с Мирослав Найденов. Така че гаранциите на г-н Борисов нямат никаква тежест”, констатира „червеният” лидер.

Той обобщи изнесените факти от прокуратурата като потресаващи и свидетелство за арогантността на Цветан Цветанов, който според него е създал система за нарушаване на закона от МВР.

„След като прокуратурата започва официално досъдебни производства срещу високопоставени служители на МВР, става ясно, че има достатъчно основания и доказателства за това, за което Цветанов публично твърдеше, че не е възможно. Оказва се, че 2/3 от информацията се потвърждава - това е страшно за България като страна-член на Европейския съюз”, заяви Сергей Станишев.

„С този скандал Цветанов и ГЕРБ нанасят много тежък удар върху авторитета на България. Няма как Цветанов да се прикрива”, посочи лидерът на социалистите. Той припомни, че по закон СДОТО е подчинена пряко на министъра на вътрешните работи – няма посредници между него и изпълнението на задачите. И политическа, и наказателна отговорност носи Цветанов”, категоричен е Станишев. Той призовава прокуратурата да извърви пътя докрай на това разследване.

Станишев изрази съмнения, че нищо чудно, както служители абсолютно противозаконно са унищожавали информация в СДОТО и в други държавни служби да се е случвало същото по време на управлението на ГЕРБ. „Истината е, че ако България днес беше кандидат за член в Европейския съюз, тя нямаше да издържи на критерия”, заяви още Станишев.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация