Социалната политика, образованието и балансирано развитие на регионите заедно с подкрепа на местното самоуправление – това са приоритетите в Бюджет 2014, за които ще настоява БСП. Такова решение е било взето на партийния пленум на БСП, обяви по-късно лидерът Сергей Станишев.

Председателят информира, че Националният съвет на левицата е дал „мандат на ръководството на партията и на парламентарната група” да отстоява тази позиция в „диалога с правителство по формирането на бюджета”.

Социалистите ще настояват за смяна на философията на формиране на бюджета – по думите на лидера, той трябва да бъде израз на политика и да има ясно очертани приоритети, „независимо от никога недостигащите ресурси”, и да не бъде от "типа бюджети на Дянков" (Симеон Дянков, финансов министър в кабинета "Борисов" - бел. ред.).

Сергей Станишев обяви, че предизборните ангажименти ще бъдат изпълнени, но че заради тежката икономическа обстановка това няма да случи още на първата година от управлението на кабинета „Орешарски". В Бюджет 2014 левицата ще настоява за увеличение на минималната работна заплата до 340 лв., за такова обезщетение за втората година за отглеждане на дете и за замразяване на пенсионната възраст.

Въпреки уговорката за „преговори с правителството”, като мандатоносител и поддръжник на правителството заедно с ДПС, БСП обещава изпълнението на редица социални ангажименти с Бюджет 2014.

„Необходимо е да се изисква от всички министерства преглед на всички разходи и тяхното оптимизиране. Икономиката все още е в много тежка ситуация, приходната част за полугодието е твърде проблематично Независимо от това, правителството трябва да покаже воля за много сериозно подобряване на работата на приходните агенции, за да се реализират политики”, заяви Сергей Станишев.

Според него най-важни са политиките за „подкрепа на икономическото развитие, създаване на работни места и доходите на хората”.

Тактиката на ГЕРБ

В речта си пред Националния съвет на партията по-рано председателят Станишев разкри тактиката на опозицията от ГЕРБ.

„Основна цел на ГЕРБ е да се делегитимира парламентът, падане на правителството и предсрочни избори. Политическата ситуация е напрегната и динамична.
Същинските, водещите политически фактори и основните им цели не са се променили по никакъв начин още от времето преди парламентарните избори. Основен опонент на БСП и днес остава ГЕРБ”, коментира Станишев.

Провали се опитът да се яхнат протестите политически. Опитът, който видяхме на 4 септември, имаше обратен ефект. Има нова тактика на ГЕРБ – колкото по-зле, толкова по-добре”, смята лидерът на левицата.

На заседанието на Националния съвет на БСП е било взето решение и за подготовка за свикване на конгреса на партията в началото на 2014 г. Темата ще е подготовката за европейските избори през май догодина. Конкретната дата на конгреса ще бъде определена на следващо заседание на Националния съвет на БСП.

Почти единодушно Националният съвет на БСП даде подкрепа за предложението на Станишев за номинацията на Мартин Шулц за водещ кандидат на европейските социалисти за председател на Европейската комисия. „Шулц ще бъде острието на кампанията на европейската социалдемокрация за изборите през 2014 г.”, смята председателят на БСП и ПЕС.