Новата сесия на Народното събрание ще бъде изключително натоварена от гледна точка на реалните проблеми, които съществуват. Тази констатация направи лидерът на БСП Сергей Станишев, след като Георги Първанов официализира самостоятелната листа на проекта си АБВ за предстоящия евровот. Вместо да коментира разцеплението, застрашаващо левицата, Станишев се съсредоточи върху сесията на НС и изказа препоръките си към Волен Сидеров.

Едва след встъплението си, "червеният" лидерът отдели нужното внимание на напускането на Ивайло Калфин от ръководния пост на Делегацията на българските социалисти в Европарламента, както и на възродения проект на Първанов.

„Много важно е през тази сесия тази политика да бъде реализирана още по-реалистично - не само това, което беше прието чрез новия бюджет, но и с редица нови инициативи. Всички осъзнаваме, че имаме тежки проблеми в България и тези проблеми ще бъдат решавани чрез промени и в Закона за защита на конкуренцията”, заяви Станишев.

„Бих препоръчал на Волен Сидеров като народен представител, той да инициира свалянето на своя имунитет”, каза Станишев. „Вече заехме позиция, че всички са равни пред закона, правилата и законите трябва да важат за всички еднакво. Имунитетът не може да бъде използван като щит срещу закона, избягване на разследвания и съдебни процеси. Който се чувства невинен – има правото да защити своята позиция пред съда”, допълни той.

Като основен приоритет на БСП Станишев определи и борбата с младежката безработица. Той поздрави българските роми по случай отбелязването на ромската Нова година.

Съществената част от пресконференцията настъпи едва след това. „Решението на Ивайло Калфин предизвиква дълбоко разочарование. Това решение, което се случва във важен момент и за България, и за БСП, не е коректно и морално, не по отношение на въпросите на БСП, а на нейните членове и симпатизанти. Бяхме поставени пред свършен факт. Това беше насочено срещу БСП. Хубавите думи и намерения не са убедителни, защото обективно целят отслабване на резултата на БСП на евроизборите”, заяви Станишев.

По думите му „това фактически е смяна на отбора в 90-ата минута от мача”. „Това обслужва интересите единствено на Бойко Борисов и ГЕРБ”, констатира лидерът на БСП.

Той категорично заяви, че тези, които участват в други листи, автоматически отпадат от БСП – без някаква форма на партийно решение. „Оставаме в БСП, но работим за друга листа – е абсолютно необяснима позиция. Тези, които смятат да го направят, приключват с БСП”, заяви Мая Манолова. „Това е много глупав и безотговорен ход, направен от умни хора”, обобщи тя.

Традиционно, от БСП направиха заявка, че сътресенията в партията не ги смущават. „Ние сме сложна партия, с кусури, но с много ясни идеи и кауза, за която работим всички. БСП се мобилизира и нахъсва допълнително за максимален резултат”, допълни Станишев.

"Няма да се разруши една къща за нечия колиба", декларира той.