Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че в ГЕРБ "сериозно обмислят вариант за предсрочни избори”.

На фона на австрийския корупционен скандал, в който бе замесена половинката му – Моника Янова, Станишев коментира, че управляващата партия може да предизвика предсрочен вот. А най-вероятният мотив, според „червения лидер”, е страхът, че при следващите редовни избори „щяла да лъсне цялата истина” за управлението на сегашното правителство.

„Сега в БСП текат отчети и избори, партията на Меглена Кунева още не е структурирана, десницата съвсем не е подготвена и ГЕРБ могат да използват този момент. Това е съвсем реален сценарий и БСП трябва много сериозно да се отнесе към тази възможност”, каза Станишев във Велико Търново, където изнесе лекция пред студенти.

По думите му правителството е изправено пред задълбочаващите се финансови проблеми на страната и няма да изкара до лятото на следващата година без нов външен заем, но е изпуснало момента, когато условията на международните кредитори са били по-добри.

Според Станишев макроикономическата стабилност на страната се поддържа за сметка на унищожаването на цели обществени системи, замразяване на доходите и обедняване на населението.