Без ангажимент, но с „категорична вътрешна решимост” новият председател на ДАНС Делян Пеевски убедил лидера на БСП Сергей Станишев да подкрепи предложението за номинацията. Това заяви председателят на левицата в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите на Станишев, Делян Пеевски демонстрирал „категорична вътрешна решимост”, която „червеният” лидер усетил. „Имам основания да му дам този кредит на доверие. Председателят на ДАНС трябва да получи шанс,” категоричен бе Станишев.

„Не смятам, че сме взривили обществото, реакциите са естествени, никоя кандидатура за никоя позиция не се приема единодушно – всяка кандидатура щеше да получи реакции,” коментира Станишев, според когото причината за това е, че „обществото е измъчено”.

Той нареди назначението на нов председател на ДАНС до другите първи стъпки на кабинета „Орешарски” – увеличението на еднократните надбавки за първокласниците и на парите за отглеждане на деца до 2-годишна възраст.

„Вярвам, че изборът е добър и като знания и решимост – Делян Пеевски има и двете. Не всеки би поел този персонален и физически риск. Аз съм убеден, че Пеевски ще доказва със своите действия, че работи за държавата,” заяви още Сергей Станишев. Той изтъкна решимостта като ключово качество, защото в миналото „ключови специалисти нямаха достатъчна решимост”.

Въпреки противоречивите реакции към назначението и вътре в редиците на БСП, Сергей Станишев заяви категорично, че поема риска лидерската му позиция да бъде оспорена и да му бъде поискана оставката. „Когато имам достатъчно аргументи и вътрешна убеденост, съм готов да отстоявам позицията си,” коментира той.

Станишев изтъкна, че е бил проведен сериозен разговор с ДПС, които също носят отговорност за решенията на Народното събрание. По думите му, правителството ще остане на власт само ако покаже, че работи за хората.

В този ред на мисли, Сергей Станишев подчерта, че Делян Пеевски „може да бъде част от усилието да се възстанови държавността”.

„Предложението на Пламен Орешарски е сериозно премислено. Министър-председателят внесе това предложение, то беше обсъдено с мен и с лидера на другата партия, която подкрепя правителството,” обясни Станишев.

„Моите лични отношения с Делян Пеевски са били противоречиви през годините. Убеден съм, че той има решимостта и волята да работи не за БСП или за ДПС,” увери Станишев.

Станишев е уверен, че под председателството на Делян Пеевски в ДАНС „ще престане с практиката службата да се ползва за шантаж за една клика, за да бъде запазена на власт”.

Той не пропусна отново да изрази мнението си, че лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов не признават резултатите от изборите, защото искат отново да се върнат на власт и имат сценарий „за дестабилизация на държавата”.

Сергей Станишев подчерта, че през последните четири години властта е била концентрирана в ръцете на бившия силов министър Цветан Цветанов. „ДАНС не е мегаинституция – в нея работят едва 1350 души - несъпоставимо с МВР с 60 000-те му служители,” подчерта той.

По думите на лидера на БСП, с промените в Закона за ДАНС се засилва контролът върху Агенцията за национална сигурност. „„Искам да вляза в комисията за контрол на ДАНС, за да има строг парламентарен контрол,” декларира още Станишев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите