„Трима конституционни съдии от квотата на ГЕРБ гласуваха „за” Пеевски да остане депутат. Решенията на КС в една правова държава не се коментират, те се изпълняват”, каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

В коментар защо левицата не е подкрепила проекторешението на „Атака” за недопускане на сирийски бежанци на българска територия, лидерът на БСП посочи, че трябва да се разграничи контролът на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти на България по европейски и международни конвенции и дори с елементарна човещина към хора, които са без дом и препитание.

„Вторият въпрос е принципен – като европейска държава готови ли сме да оказваме помощ на хора, които са в такова бедствено положение? Третата страна и по това очаквам днес да докладва на открито изслушване на вътрешна комисия министърът на вътрешните работи каква подкрепа очакваме от ЕС и каква подкрепа може да предостави ЕС за България, защото виждаме, че ситуацията е достатъчно трудна”, заяви Сергей Станишев.

„Четвъртият въпрос е какво правим, за да няма такова напрежение сред българските граждани там, където има струпване на бежанци. Неслучайно и председателят на парламента каза, че има възможности тези хора, които огромна част от тях са хора в бедствено положение и са истински бежанци, могат да бъдат разпределени по територията на страната в различни общини, така че да не се създава напрежение и въпросът да решава”, добави той.

По думите му последният въпрос е каква е ефективността на работата на българските служби, защото те носят отговорността за това да няма инфилтриране на хора с радикални възгледи и терористи. „На всички тези въпроси трябва да се търси рационален и отговорен отговор”, посочи Станишев.