Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България. Предложението беше внесено от ”Атака”. „За” проекта гласуваха 18 народни представители, „против” – 165, четирима депутати от Коалиция за България се въздържаха.

Парламентът включи като втора точка в седмичната си програма проекторешението, внесено от "Атака".

Обсъждането беше включено в дневния ред на депутатите по искане на националистите, с гласовете на ГЕРБ и "Атака" - 105 "за" срещу 45 "против" и " 57 "въздържал се" от БСП и ДПС.

„Един от проблемите на 42-ото НС е, че няма дясна партия. ГЕРБ е квази дясна политическа сила”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на депутатите от ГЕРБ, които подкрепиха влизането в дневния ред на обсъждането на проекторешението на „Атака”.

„Колеги от ГЕРБ, недопустимо е, че поднесохте в жертва на тактическия ви интерес принципите, които би трябвало да водят една дясна партия, член на ЕНП. Въпросът за държавната политика във връзка с хуманитарната криза в Сирия може и трябва да се разисква в българския парламент, но не в контекст на решение за затваряне на границите”, добави Местан.

Депутатите в парламента обаче отхвърлиха искането на "Атака" да се обсъди и решение за неизпращане на български военни контингенти в Близкия Изток и за забрана за предоставяне на територии, военни бази или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия Изток.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска председателят на парламента да покани премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев за обсъждането в залата.

Парламентарната група на ГЕРБ предупреди, че ще отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци. Цветанов обясни, че от групата са подкрепили обсъждането на проекторешението, за да може да има дебат и да се види позицията на всяка една партия.

„Границата е надеждно охранявана. Имаме изградени 58 км по границата с интегрирана система и предварително има информация за българските граждани за потока от бежанци”, посочи Цветанов. „Нека не изпадаме в популизъм, който е угоден. В страната има реални проблеми. ГЕРБ винаги ще подкрепя всяка политика, която е разумна за решаване на тази криза”, посочи той.

„Ако отхвърлите нашето решение, това ще покаже, че нямате пробългаска национална позиция”. Това каза председателят на „Атака” Волен Сидеров по време на обсъждането на проекторешение за недопускане на имигранти.

„Българското население е притеснено. Фактите са тревожни. Хората не искат тази вълна, която погрешно се нарича бежанска. Това не са бежанци, а филтрирани терористи”, добави Сидеров.

Той се обърна към заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с думите: „Вашата болка е, че сте на една и съща позиция с ДПС. БСП не желаят да се изкажат. Оформя се идеологическа тройна коалиция, г-н Цветанов. Стана ясно кой на каква позиция е. Ние нямаме проблем с нашата идентичност. Нашата позиция съвпада с тази на българите. Ако искате, направете референдум по темата”.

Преди Народното събрание да започне със законодателната си програма, Снежана Дукова се закле като депутат от ГЕРБ. Тя идва в парламента на мястото на Йоана Кирова, която беше освободена миналата седмица по свое желание.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас