Условия към нас, за да се разговаря за гарантиране на честни избори, не приемам, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Повод бе поисканото по-рано от Движение "България на гражданите" условие за подобни разговори -  БСП, ДПС и ГЕРБ да признаят, че са използвали неприемливи практики на предишни избори, както и да бъдат предложени законови промени, с които партийната субсидия да се намали наполовина.

Ако искат да разговарят, да разговарят, ако не, значи не са сериозни в своите намерения, добави Станишев. По думите му има неща, които са над идеологическите и политически различия - дясно, ляво, център.

Според него правото на всеки човек да гласува без натиск, по съвест и честно да му бъде преброен гласът е фундаментално за една демокрация.

„Затова казвам: "Свобода или ГЕРБ". Гарантирането на честни избори не е партийна мисия на БСП, това е национална мисия, за която сме готови да разговаряме с всички", посочи Станишев.

По думите му е имало купуване на гласове през последните 15 години, но мащабът никога не е бил такъв и не е оказвал цялостно влияние върху резултата.

Когато Кунева отправя такова обвинение към БСП, да не забравяме, че е била представител на определена партия и е водила нейна листа - те участваха ли в подобен процес, коментира лидерът на БСП.

"ГЕРБ си отива, но при едно условие"

Ако се преодолее страхът и се гарантират честни избори, смята Станишев. И добави, че ще работи за това като президент на ПЕС и очаква подобна активност навън и от партията на Кунева.

Станишев не приема и призива за намаляване наполовина на субсидията за партиите.

Според него по-почтено е партиите, спечелили определено доверие, да получават публично финансиране, което се контролира от Сметната палата. Липсата му щяло да доведе до зависимост от икономически кръгове и интереси.

"Още малко ще ни обложат и дишането"

Така реагира Станишев на някои идеи на управляващите от ГЕРБ. По думите му БСП ще бъде още по-категорична и "радикална" опозиция на властта.

Според него реакцията на премиера и вътрешния министър за протестите на полицаите е цинична, защото рязко контрастира с обещанията им.

"Какви разговори се водят? Три години лъжат полицаите. Преди време, при управлението на Тройната коалиция, ги подкрепяха и твърдо казваха, че трябва да се увеличат заплатите, а сега казват, че не можело така да се протестира. Защо?", запита Станишев и отбеляза, че имало огромна промяна в отношението на полицаите към управляващите.

"Вчера чувам от премиера: няма да има увеличаване на заплатите им - арогантно и цинично е тяхното отношение, но по-нагъл е опитът на Цветан Цветанов да върже тези протести с един случай, когато бе застреляно момиче от полицай", изуми се Станишев. Според него, Цветанов винаги е поощрявал прекомерната употреба на сила. Лидерът на БСП даде за пример случая в Горна Оряховица, при който съдът оневини лекарите.

През 2008 и 2009 година той насърчаваше протестите на полицаите, подкрепяше ги и даваше обещания - сега да бъде така любезен да ги изпълни, прикани лидерът на БСП.

"Ще приключа с думите от един плакат на протестиращите полицаи: Няма да ви пазим от "народната любов"!", каза още Станишев.