Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че протестът във вторник е бил „опит за превземане на сградата на българския парламент”. Също така постави „дълбоко зад организацията” на този щурм ГЕРБ.

"Няма как Народното събрание да остане безучастно към това, което се случи. Всички видяхме сцени на насилие по същество", заяви той.

Докато вървеше изказването му от парламентарната трибуна, най-многобройната група започна да напуска местата си, а председателят на Народното събрание Михаил Миков се включи като възпитател.

„Ако ще излизате, излизайте. Който остава, да седи и да слуша. Недейте сега да се опитвате да проваляте заседанието за пореден път”, каза той.

Кратката пауза не смути Станишев и той продължи с изказването си:

„Вчера видяхме лица и действия, които нямат нищо общо нито с мирните протести, нито със студентството. Това бяха ултраси с една цел – да щурмуват сградата на българския парламент. В коя демократична държава подобно вандалско действие, опит за метеж са допустими? Никъде. Трябва много ясно да се с ложи разграничителна линия между правото на демократичен протест на всеки един гражданин

Това се случва, благодарение на промяната от 12 май тази година. В чий интерес е всичко това? За кого се прави”, попита той. „Отговорът е очевиден за голяма част от гражданите. Те са в опозиция, но логиката, мотивацията на г-н Борисов и неговото обкръжение са ясни и деструктивни – „ако тази държава не е моя, ще я срина всеки ден”. Това е закономерно поведение за партия ГЕРБ.

„Тези ултраси са докарани от Перник, Благоевград от Борисов и неговите кръгове. Какво общо имат с демокрацията? С парите, откраднати от данъкоплатците ли им плащат. Омразата, подклаждането на насилието, посочването на враговете продължава да се насажда по-упорито от тези, които имат една цел – власт на всяка цена. Или ще вървим по този път към един неофашизъм, който си пробива път и играе със страховете на хората. Защо никой не осъди списъците на неудобни журналисти, които имат различно мнение от тях?

Реформаторският блок също обслужват интересите на Борисов. Имаха цял мандат 4 години. Днес имат наглостта да говорят, че бюджетът не бил достатъчно социален. Кой плячкоса резерва на здравната каса.

4 години ГЕРБ бяха превърнали парламента в изтривалка на едноличната воля на Борисов. Не могат да преживеят факта, че парламентаризмът се върна. Такъв вид насилие, какъвто видяхме вчера, обслужва този интерес – завръщането на ГЕРБ на власт.

Искам да кажа на тези, които кроят тези планове и конспирации – няма да мине. Няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване от омразата, насаждана 4 години, когато всеки инакомислещ беше прегазван. Ултиматумите няма да бъдат приети. Трябва да има ясна преграда и противопоставяне на опит за метеж".

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите