Лидерът на БСП Сергей Станишев прибягна до необичаен отговор на критиките, отправени от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов по повод разпределението на близо 500 млн. лв. по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" за около 400 проекта на общини и министерства.

„Ние не делим кметовете на наши и ваши. За нас е важно развитието на цяла България. А програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите" е ежегодна и догодина също ще бъдат разпределяни средства, като няма да „глобявaме" никой, както правеше той”, декларира Станишев на страницата си във Фейсбук, която той изключително рядко използва за политическите си позиции.

Вчера Борисов изрази възмущението си от разпределението с писмо до финансовия министър Петър Чобанов. „Пренебрегването на определени общини с кметове на ГЕРБ или подкрепени от партията ясно показва отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60% на българските граждани, които живеят и работят там", се казва в писмото.

„За четири години Борисов задуши почти цялата страна, като не даде и лев за развитие за регионите, с изключение на любимите му Бургас и София", пише още Станишев във Фейсбук.

„Сега правителството дава 500 млн. лв. за цяла България, а на него му се привижда наказателна акция. Време е да си избие от главата трайно настанилите се наказателни акции", настоява Сергей Станишев.

Той контрира тезата на Борисов за пренебрегването на партиен принцип, като изрежда градове с кметове на ГЕРБ, които са получили финансиране. „Редица градове с кметове на ГЕРБ получават милиони за развитие. Варна - 4,5 млн. лева за ремонт на Двореца на спорта и културата, 1,5 млн. лева на Медицинския университет, за строителство на факултет по фармация, пари за интермодален комплекс и др. Бургас получава 5 млн. лв. за спорен комплекс. И Стара Загора ще има спортен център. Освен за два университета в София, ще бъдат отделени 6 млн. лв. за детски градини", отчита Станишев.