„ГЕРБ превърна държавата в посмешище”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, във Варна, където представи алтернативната политика на партията, която управлява. На среща със симпатизанти той представи пет приоритета, които трябва да се реализират през следващата година, за да може „България що-годе да отлепи от сегашното състояние”.

Сред тях Станишев постави на първо място заетостта в условия, в които „няма излизане от кризата”. Като втори важен приоритет той открои доходите на хората в най-тежко положение. Третият е подкрепата на майчинството и децата чрез конкретни мерки, сред които увеличение на парите от 240 на 310 лева от 1 януари.

Четвъртата стъпка на БСП ще бъде в подкрепа на важни сектори от икономиката, като подкрепа на земеделието чрез национални доплащания. На пето място остава подкрепата на образованието и науката.

„Това по същество е основата на бъдещата ни алтернативна политика в управлението на страната. Искаме хората да го чуят и да знаят какви ангажименти поема БСП пред тях”, заяви Станишев.

В допълнение той заяви, че процедурата за избор на главен прокурор вече е опорочена с правилата, които бяха приети във Висшия съдебен съвет под натиска на Цветанов и Борисов.

Според него се преминава противозаконно към явно гласуване заради страх от тайно. „Целта е да има контрол върху гласа на всеки член на Висшия съдебен съвет. Това е скандално”, обобщи партийният лидер.