След месеци на удобно и мълчаливо приемане на зависимост на правителството от „златен пръст” с откровени националистически и ксенофобски размахвания, лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев обяви в Рим, че българската левица ще излезе с „с много ясна позиция срещу национализма”. Той обаче отново избегна да засегне „стайното цвете”, което доскоро крепеше кворума в Народното събрание и работата на кабинета „Орешарски”.

На въпрос дали тази декларация ще засяга „Атака", той уточни, че тя ще засяга всички, които си играят с огъня на национализма.

„Тъй като в България виждаме, че в последните седмици имаше много националистически, патриотарски бих казал прояви, на следващото заседание на Националния съвет на БСП ще предложим политическа декларация, защото това е много опасна игра с огъня”, обяви Станишев преди Конгреса на европейските социалисти.

Като пример той посочи атаката срещу джамията в Пловдив, Луков марш, парламентарното крайно говорене в различни посоки. „Има голяма разлика между родолюбието, патриотизма и национализма, ксенофобията и омразата към различния било то по етнос, или по религия, това е голяма заплаха за страната и БСП ще излезе с много ясна позиция по този въпрос”, подчерта Сергей Станишев.

Левите лидери на Европа се събраха в Рим за конгреса, на който официално ще обявят кандидата си за председател на Еврокомисията. За първи път на изборите през май гражданите ще могат посочат предпочитание за наследник на Жозе Мануел Дурао Барозу.

За европейските социалисти кандидатът е един и това е Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент.

Конгресът на социалистите в Рим поставя началото на предизборната кампания за евроизборите. Сергей Станишев даде старт с подготвителна среща на младите активисти.

поред проучване на намеренията за вота в рамките на ЕС за първи път от двайсет години насам левите имат шанс да спечелят. Проучването им дава 2% преднина.

„Притесненията в Брюксел обаче са дали няма да се наложи ЕНП и социалисти да се изправят срещу националистически и антиевропейски партии”, Коментира той.

На въпрос как ще се справи като президент на ПЕС и евентуален водач на листата на БСП, Станишев каза, че има как да се организира. „Акцентът ми ще бъде и на двете места, ще трябва да положа допълнителни усилия и това го правя не за първи път”, добави той.

Станишев отново не обяви категорично дали ще води листата на БСП, като за пореден път посочи, че ще има много ясен ангажимент към кампанията в България, защото „БСП трябва да даде своя принос към общия успех на европейските социалисти". Той добави, че ще има участия и в Европа, но амбицията му е и да бъде във всеки район в България.

Тази вечер премиерите на европейските страни с леви правителства имат обща вечеря. За срещата в Рим е премиерът Пламен Орешарски.