Либерализацията в приетия Закон за тютюна по време на управлението на ГЕРБ не сработи. Появиха се проблеми при изкупуването, влоши се качеството и това доведе до криза с изкупуването, която трябваше да бъде овладяна с ръчно управление от правителството.

Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев пред организации на тютюнопроизводители, съобщиха от партийния пресцентър.

Пред Националната асоциация на тютюнопроизводители 2010 и Българска асоциация на тютюнопроизводителите бившият премиер заяви, че „има политическа воля за национална подкрепа до 2020 г., която да компенсира липсата на европейски плащания".

Дългосрочната политика на ЕС е да не толерира отглеждането на тютюн. Цигарите водят до десетки хиляди случаи на онкологични и сърдечни заболявания, които сериозно натоварват здравните системи на всички страни-членки.

Въпреки това представителите на бранша подчертаха пред Станишев огромното фискално значение на тютюна, като припомниха пика от 2010 г. в контрабандата на тютюн и тютюневи изделия.

По думите им именно произвежданите от тях продукти дават 50% от всички акцизи и 11% от всички приходи в хазната, докато в други страни-членки на ЕС този процент варира между 3-5 %.

Тютюнджиите изразиха опасения, че новите по-строги европейски правила ще направят бизнеса им не само „демонизиран”, но и скъп.

Станишев обяви, че се готви нов Закон за тютюна, а интересите на всички засегнати ще бъдат защитени в бюджета за 2015 г.