И преди, и по време, и след 48-ия конгрес сме длъжни да сме консолидирани в битката срещу управлението на ГЕРБ, което проваля България. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в обръщение преди конгреса на партията на 19 и 20 май.

Ден след като отказа среща за сближаване на позициите с основния си конкурент Георги Първанов, лидерът на социалистите Сергей Станишев призова участниците в конгреса на БСП да запазят добрия тон.

В обръщението си Станишев не спомена нито веднъж Първанов. Председателят на червената партия призова участниците в конгреса да бъдат на висотата на очакванията към тях - да бъдат алтернатива на ГЕРБ, да спечелят изборите догодина и затова да излязат консолидирани от конгреса.

Станишев благодари на социалистите "за тяхната енергия и идеи в дискусията за политиката, която трябва да провежда БСП, за толерантността да преживеят огромен натиск, без да проявят агресия, за устойчивостта и спокойствието пред заплахите за разединение, за мъдростта и разума при вземането на решение".

Отчетно-изборната кампания приключи, сега ние сме на финала и делегатите имат честта и отговорността за решенията, които ще вземат, посочи Станишев.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Днес цяла България нас гледа. Нас гледат и социалистите, и нашите симпатизантите, и хората, които се разочароват от ГЕРБ, и колебаещите се и дори тези, които не ни обичат и не ни харесват, добави червеният лидер.

Според него БСП трябва да излезе от конгреса не само консолидирана, но и вдъхновена за трудна предстояща битка с ГЕРБ.

Имаме задължението 48-ият конгрес да даде импулс за победа на парламентарните избори, а също така и перспектива на страната и на всеки български гражданин, смята Станишев.

България очаква от нас алтернатива на сегашното ни управление. БСП очаква от нас да посочим пътя на развитието на партията като европейска социалистическа партия, добави лидерът на социалистите.

Станишев призовава към сериозен и задълбочен дебат на конгреса, към запазване на добрия тон и спокойствието, които с малки изключения били характерни за атмосферата в партията.

От конгреса зависи мястото на БСП в България и дали партията ще бъде част от надигащата се в Европа лява вълна, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС. И отбеляза, че за последните шест месеца в пет европейски страни социалистите оглавиха изпълнителната власт.

"БСП трябва да извърви пътя да бъде част от промяната в ЕС. Най-вече от нас зависи и надеждата за промяна в България в следващия управленски мандат", заключи Станишев.

Конгресът на столетницата в събота и неделя трябва да избере новия си лидер. В крайна сметка въпросът ще решат с гласовете си над 800 делегати.

Към момента Станишев е със 179 номинации за председател, а Първанов - с 82. В целите на основните претенденти за поста разлика няма - и двамата обявяват, че догодина левицата трябва да спечели изборите.

Още 27 кандидати са номинирани, като след двамата фаворити най-много номинации имат Янаки Стоилов - 35, Драгомир Стойнев – 28, и Корнелия Нинова - 25. За председател на БСП ще се гласува през нощта в събота.