Случаят с "Горубсо-Мадан" показва, че в България функционира едноличен, ръчен режим на управление, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него има индикации, че държавата не функционира по законен и ефективен начин. Станишев посочи, че през последната седмица имало примери - прословутата „акция” в "Горубсо-Мадан" с новия собственик и „спасителната роля” на министър-председателя, както била представена в някои медии.

Трябва ли хората от всички предприятия, на които дължат заплати, да излязат на улицата и да дойде министър-председателят да реши проблема, попита Станишев и посочи, че възниква въпросът какво са правили държавните институции в последните години, защото е имало не един и два сигнала и опити за протест от работещите в "Горубсо-Мадан".

Бившият изпълнителен директор, който е от съоснователите на ГЕРБ, след напускането на предприятието е бил назначен за шеф на НОИ в Смолянска област, посочи Станишев.

Чух, че две банки са работили събота и неделя и това е показателно как функционира държавата - на едноличен, ръчен режим на управление, каза лидерът на социалистите и зададе още един въпрос – с чии пари са изплатени заплатите на работниците - на стария собственик, на новия или на държавата. Според него този подход е мощен пиар инструмент и показва безпомощност и нефункциониране на държавата.

Дали тази ситуация не се използва за преразпределение на собственост за близки до управляващите, попита той, визирайки новия собственик на "Горубсо - Мадан" Николай Вълканов.

По повод разговора на българския премиер Бойко Борисов с руския му колега Владимир Путин, лидерът на БСП коментира, че от септември 2009 г. досега няма решение за проекта АЕЦ "Белене". И това, според Станишев, показва пълна неспособност да се вземат решения и да се носи отговорност.

Министър-председателят не трябва да се прави на загадъчен, а да дойде да обясни в парламента какво ще правим с "Белене", каза Станишев. Според него има два ключови въпроса, на които трябва да се получи отговор - откъде се получава такова оскъпяване на проекта, за което се говори в последните месеци, и какви са гаранциите, че българският контрол над централата ще се запази.

БСП разкритикува и предложението на новия министър на здравеопазването Десислава Атанасова на хората, които дължат здравни вноски, да не им се издават лични карти. Според социалистите това е "екстравагантна и безобразна идея". От левицата с тревога констатират и ескалация на поръчковите убийства в страната.

Станишев каза още, че ГЕРБ са правили намеци да управляват заедно с БСП, и преди, и сега продължавали.

„Конгресът е много важен кръстопът за БСП. Не да бъдем имитационна опозиция, а да имаме ясна политическа линия. Хората да знаят какво да очакват от нас. Тогава имаме реални шансове да преборим ГЕРБ”, добави лидерът на БСП.

„Разгражда се държавността и съвсем целенасочено се изгражда държавно-монополистично управление. Създават се изкуствени преференции във всеки сектор. Развива се една антисоциална държава. Всички проблеми се решават на гърба и за сметка на българина. На конгреса трябва да кажем кои са нашите приоритети и да кажем, че от тези неща няма да мръднем и след изборите. Абсурдно е да се мисли и да се правят намигвания, че може да управляваме с ГЕРБ след това. По тези въпроси трябва да дадем отговори и ако дадем ясни и категорични отговори, тогава ще изпълним нашата цел – да бъдем първа политическа сила и да спечелим изборите”, каза Станишев.

Според него ключов въпрос за съдбата на България е дали следващите избори ще се проведат по честен начин.