Политическият монопол на една сила доведе до засилване на икономическите монополи в много сектори. Това убива свободната конкуренция и инициативата на гражданите. Държавата се превърна в репресивен инструмент, за да се обслужват конкретни икономически интереси. Институции се използват за притискане, рекет, преразпределение.

Това „зловещо” обобщение на ситуацията в страната от негова гледна точка даде лидерът на БСП Сергей Станишев на национална среща с бизнеса и работодателски организации. Социалистът отбеляза, че „след управлението на ГЕРБ навсякъде в страната цари страх”.

„Всеки усеща, че държавата е в пълен хаос, причинен от манталитета на управление през последните години. В такива условия не може да има държавност, икономическо развитие и европейска перспектива за България”, категоричен беше председателят на БСП. Той отбеляза, че вижда ролята на Коалиция за България като основен гарант след изборите за стабилността на държавата и нейното функциониране в интерес на обществото.

„Състоянието на икономиката и начина на живот на хората е изключително тежко. Няма едно решение за всички натрупани проблеми. Преди 4 години България влезе в кризата в добро финансово, бюджетно и икономическо здраве. Днес обаче след управлението на ГЕРБ картината е съвсем различна”, каза Станишев.

Той напомни, че последните събития са показали реалните приоритети на ГЕРБ, които нямат общо със създаването на условия за икономически растеж, предсказуемост и подобряване на живота на хората.

Лидерът на БСП изрази увереност, че следващото правителство начело с Пламен Орешарски ще реализира програма, която ще изведе България от плачевното състояние.

Самият Орешарски от своя страна изтъкна, че икономиката ни е сред по-тежко засегнатите от кризата, без да има предпоставки за това. Според него причината е хаотичната фискална политика и увлечението по натиска върху стопанския сектор при управлението на ГЕРБ.

Орешарски добави, че недостигът на данъчните приходи да не трябва да се запълва с произволни и самоцелни глоби и санкции. Според него трябва да се възстановят добрите практики в НАП и митниците, да се проявява непримиримост към покровителството на конрабандата. Орешарски изтъкна колко е важно коректното разплащане към бизнеса и да има истинска фискална децентрализация.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС