БСП се е изправила на крака след тежкия период след загубата на последните парламентарни избори. Това заяви Сергей Станишев по време на четвъртата конференция на Обединението на жените-социалистки.

Лидерът на БСП призова всички партийни въпроси да се изяснят до националния конгрес, за да може след това да се започне работа по предизборната кампания. По думите му е важно конгресът на БСП да очертае ясна политическа линия и да представи ясна алтернатива.

БСП ще имат нужда от най-малко 30 000 добре подготвени активисти, изчисли Станишев. Изказването му идва ден след разгорещен дебат в Националния съвет на БСП и реакциите от решенията.

Социалистите в Добрич се противопоставиха на решение на Националния съвет вместо днес да проведат общинската отчетно-изборната конференция на 7 май.

Призоваваме за диалог, а не за налагане на решения чрез ултиматуми. Вместо да ни спускате заповеди по-добре елате - да обсъдим и кривиците, и правиците си очи в очи, заявяват от организацията.

Смятаме, че позицията ни ще бъде оценена по достойнство и няма да бъдат прилагани апаратни хватки, както бяхме заплашени директно, че конференцията ще бъде счетена за нелегитимна и, ако я проведем, значи вече не сме членове на БСП, се казва в декларация на делегатското събрание до председателя на БСП.

От 105 регистрирани делегати днешния форум са напуснали 16 и конференцията е легитимна, смятат социалистите в Добрич.

Лидерът на БСП си навлече и гнева на младите в партията, след като вчера бюджетът на Младежкото обединение беше съкратен на половина, а щатните бройки от 3 на 1.

Мнозина млади виждат в това елемент на политическа чистка преди конгреса на партията.

Вероятно след това решение ще бъде съкратен и Трендафил Величков, който досега беше начело на отдела, отговарящ за младежите и който днес публично обяви, че се кандидатира за лидер на Младежкото обединение.