Депутатът Спас Панчев от БСП очаквано се отметна от идеята си хипермаркетите да не работят в почивните дни, която във вторник предизвика бурна дискусия.

Идеята хипермаректите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон. Ние държим да бъдат регламентирани отношенията “български производители – големи търговски вериги” и да защитим българските интереси. Това каза през държавната телевизия депутатът от Коалиция за България.

Той коментира публикациите, че властта подготвя законови промени за затваряне на големи магазини в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея била представена като мярка за стимулиране на малкия бизнес.

“Европейската комисия излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите”, коментира в отговор на идеята председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев. Той добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината. В Зелената книга се казва, че националните законодателства по тази тема не само не помагат, те дори вредят."

Спас Панчев във вторник обясни, че било грешка търговските вериги да бъдат допуснати в центровете на големите градове в страната. От големите вериги магазини реагираха остро на идеята да не работят през уикендите. Твърдят, че промяната ще лиши потребителите от право на избор и в същото време ще вдигне цените на стоките във веригите, за да се гарантира оцеляването им. Не са изключени и съкращения на персонал.

Въпреки днешните твърдения на червения депутат, че идеята му няма да е част от законопроект, който ще бъде внесен в НС наесен, преди ден той потвърди точно това пред bTV. Изказването му можете да видите в прикачения видео файл!