Ден, след като разследваният от прокуратурата добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов напусна парламента заради злоупотреби с името на премиера Бойко Борисов, зам.-председателят на партията и кмет на Бургас Димитър Николов обяви в ефира на bTV, че и той е бил замесен в подобни сюжети в своята община.

„И на мен са ми се случвали подобни дребни инциденти – с точки за сладолед, мартеници, пуканки… Злоупотребява се с името на кмета, защото се смята, че бързо ще се получи разрешение”, обясни Николов. Той беше категоричен, че не знае за по-големи казуси (като например 4 тона суджук, искани от негово име-б.р.) и посочи, че всички в Бургас могат да се свържат с него.

Той нарече „полускандал” сюжета с депутата, придобил известност като „Суджукгейт” и изрази мнение, че темата вече е приключена с оттеглянето на народния представител и рокадите в издигналата го структура.

Знаел ли е зам.-председателят на ГЕРБ за злоупотребите в Добрич, наричани от някои „дерибействане”? „До мен не е стигала такава информация, ако знаех, щях да сигнализирам”, отговори Николов.

60% повече тежки катастрофи

Като свой приоритет кметът посочи завършването на започнатите инфраструктурни проекти. Южната дъга на Бургас е близо до завършване, но е сериозен е проблемът в северна посока – към Несебър, Слънчев бряг и Варна.

Трафикът е изключително сериозен както от летовници, така и от жители на Северна България, които предпочитат да пътуват към София през АМ „Теакия”. В резултат се образуват задръствания, а тежките катастрофи са с 60% повече в сравнение с миналата година. Броят на жертвите също расте, посочи Димитър Николов.

Снимка: bTV

Затова до една година трябва да бъде завършен 4-лентовият път до Слънчев бряг, а паралелно ще се изгражда северният обход на Бургас, за да не минават през града всички пътуващи, които използват магистралата.

Колко са достъпни плажовете

Могат ли хората с увреждания да стигат до плажовете? В началото на юли bTV тръгна заедно с младата Грета Аспарухова към няколко плажа на Южното Черноморие, в това число – два в Бургас.

Достъпните тоалетни често се оказват заключени, а рампите не стигат до водата.

След нашия репортаж наемателят на плаж Крайморие Николай Димитров реши да обособи отделна зона за хора с увреждания, до която има спасител. „Те не са хора втора ръка и мисля, убеден съм дори, че този пример ще бъде заразителен за останалите колеги”, подчерта Николай Димитров.

„Тези рампи за достъпност до плажа са част от необходимите изисквания към един концесионер, те са му вменени по договор”, коментира Димитър Николов. По думите му обаче към момента единствено Министерството на туризма може да принуди концесионерите да изпълняват изисквания, а служителите на ведомството са твърде малко за постоянен контрол навсякъде.

Снимка: bTV

„Аз и колегите от общините винаги сме настоявали така да се промени законът, че поне по един плаж знаков общината да има право да стопанисва – така кметът може пряко да влияе”, посочи Николов.

Общините са глухи за силния шум

Бургаският кмет посочи, че може в миналото да е бил опонент на лидера на НФСБ Валери Симеонов, но двамата са в състояние да работят заедно и са го доказали в периода, в който националистът беше председател на Общинския съвет в морския град.

„Той си отстоява позициите и принципите, борец е. Мисля, че темите, с които се е захванал, особено по нашето Черноморие, ще ги доведе докрай”, подчерта Димитър Николов.

Според него вицепремиерът вече вижда пропуските в законите и нормативната уредба по отношение на контрола и санкциите. Николов даде пример с факта, че общините получават изключително много сигнали за завишени нива на шум, но сами не могат да констатират и санкционират.

Велосипедите под наем стават все по-масови

100 велосипеда се отдават под наем в Бургас, като най-новата придобивка е електровелосипед, който се зарежда на специална стоянка. Този тип колело значително намалява физическите усилия за движение и има заряд за 80 км каране.

Снимка: bTV

Проектът работи вече 4 години в общината, като на няколко места има и изградени станции за ремонт.

Велосипедистите имат на разположение над 60 км алеи и така все повече и повече хора решават да се придвижват на две колела.

Не липсват и проблеми. „Намирали сме велосипеди в мазета, в гаражи. Често се крадат, но GPS работи безкомпромисно”, каза кметът.

По думите му голяма част от нарушителите са непълнолетни или гости на града.