Кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина ще преминат през публично изслушване, реши вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на агенцията. Комисията ще приеме правила за изслушването с цел осигуряване на равнопоставеност на кандидатите. Десет дни след изслушването тя ще представи доклад на вицепремиера за резултатите от изслушването и цялостното представяне на кандидатите.

За избор чрез публичен и прозрачен конкурс настояваха българи в чужбина, след скандал в агенцията.

В началото на октомври служебният кабинет освободи и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Причина за решението бяха сигнали за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията.

Тогава за зам.-директор на агенцията беше посочена Ива Йорданова, която е жената до лидера на СДС Божидар Лукарски и квалификацията ѝ беше поставена под върпос. След протест на българи в чужбина тя подаде оставка, но каза, че би се явила на конкурс за позицията, като също настоя за публични изслушвания.