Вместо ООН да се обръща към Европа, САЩ трябва да поеме своята отговорност – геополитиката на Вашингтон и на някои европейски държави като Великобритания и Франция доведе до това, което се случи в Либия. САЩ могат да поемат 100 000 човека. Това каза в студиото на „Тази сутрин” експертът по сигурността Славчо Велков.

Според него причината за бежанския поток се крие 15 години назад, когато САЩ все пак решили да нападнат Ирак, въпреки предупрежденията, че така „отварят вратата на ада”. Резултатът от кампаниите на Вашингтон според Велков е: „вакуум на сигурността, сриване на държавността, има напълно потрошени държави като Либия”.

По думите му Европа не бива да се страхува от ислямизация, защото това е проблем на интеграционните политики. Той отбеляза, че ако във Франция е имало 50 години погрешни политики, то в Германия например няма случаи като атаката срещу „Шарли ебдо”.

Журналистът Иван Гарелов посочи, че у нас държавата действа значително по-принципно от Гърция и регистрира мигрантите. В същото време, по думите му, в обществото се е създало враждебно отношение, въпреки традицията на гостоприемство от преди век.

Той отбеляза, че бежанците са само един от елементите на опасността от „Ислямска държава”. „Европа и САЩ трябва да определят своите приоритети. „Ислямска държава” е най-голямата опасност за нашата цивилизация”, подчерта той, като допълни, че към момента в Украйна има споразумение, което работи и конфликтът с участието на Русия е поне „замразен”.

Той се обяви за решаване на проблема с джихадистите „на място” чрез създаването на военни сили.

Двамата коментираха и актуалната тема за действията на богатите петролни монархии от Персийския залив, които не дават убежище на мигрантите. Гарелов посочи, че тези държави отдавна са приели законодателства, които практически лишават чужденците от всякакви права.

Той обаче допълни и че, че в много случаи бягството е не само от „Ислямска държава”, но и от страните, които я подкрепят. „Когато говорят, че искат да дойдат в Европа, те знаят законите на ЕС, те споменават думата „свобода” – тази свобода къде да я търсят в Саудитска Арабия?”, запита Гарелов.

Велков на свой ред коментира, че и в Саудитска Арабаия, и в Бахрейн има голямо количество шиити и сунитските власти се опасяват, че бежанска вълна откъм Сирия би довела до нова „Арабска пролет”.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия