Разрастващият се скандал „по жицата” с незаконното подслушване в МВР, в който бяха намесени бившият министър, служители, прокуратура и политици, продължава да предизвиква противоречиви коментари. След като почти всички засегнати признаха, че нерегламентирано използване на СРС-та има, мненията за участието и осведомеността на Цветан Цветанов по въпроса се разминават драстично в граница, в която са сравними мъченик с инквизитор, ако говорим с религиозна терминология.

В студиото на „Тази сутрин” коментарите за намесата на бившия вътрешен министър в схемата, придобила публичното наименование „Българският Уотъргейт”, варираха от пълното му оневиняване до призив за поемането на наказателна отговорност. Намерен бе и политически мотив за използване на ситуацията.

Едвин Сугарев се разграничи от общия хор, подел песента, че Цветанов е бил насяно с осъществяваната незаконна дейност във ведомството, което управляваше до края на февруари. Той обяви, че в изнесените факти от прокуратурата преди дни няма доказателства за съществуването на поръчка и за това, че тя е свързана с миналото ръководство на МВР. „Струва ми се, че става дума за черен ПР, който се прави от малки партии с минимални шансове за влизане в парламента”, заяви Сугарев.

Депутатът от НДСВ в 40-то Народно събрание Минчо Спасов, който беше и председател на вътрешната парламентарна комисия, коментира, че е извършено противоконституционно нарушение, независимо срещу кого е. Според него скандалът ще покаже дали прокуратурата е искрена и ще се възползва от възможността да изтрие срама от бездействието си в миналото. „Ако прокуратурата иска да направи и следващата стъпка, трябва да предложи споразумение на четиримата разследвани полицаи, за да кажат поръчителите на скандала”, смята той.

На мнението му обаче Сугарев се противопостави с тезата, че е напълно възможно те да кажат каквото се очаква от тях, тъй като двама са назначени от комисията на Михаил Миков за контрол на СРС. Той засегна и политическото измерение на скандала: „Някой е знаел, че има пропуски в отчетността и е избрал тази опция като удар срещу ГЕРБ и Цветан Цветанов, като е използвал свои хора(...)Един вътрешен министър трябва да бъде кръгъл идиот да каже на служител да отиде да слуша някой. Този човек в следващия момент може да му изневери. Ако министърът се канеше да подслушва, щеше да го направи по много фин начин. Той не може да им стои на главата на всички юнаци”.

Общественикът хвърли вината върху цялата система, с която се регламентират подслушванията. По думите му законовото назначаване на СРС-та изглежда перфектно с тази разлика, че е чисто формално – подписите се поставяли без яснота за мотива.

Минчо Спасов откри проблема на друго място – в ниското качество на образование на служителите на МВР. „Калинки има и там и не визирам само Калин Георгиев. Вината наистина е на политиците. Какво направи Бойко Борисов – закри бюрото за контрол на СРС, с което отвори вратата на безконтролното им използване. Регламенти има, но нямай кой да контролира тяхното спазване. Грешката е на контролиращите – политиците и министъра”, заяви той.

Адвокатът Михаил Екимджиев определи случващото се като повече от обезпокоително, тъй като сега за първи път става въпрос за откровено криминално подслушване. „След като законът е казал, че министърът има всички правомощия по организацията, осъществяването и контрола на СРС-тата, това значи, че има огромни права и огромни задължения. Трябвало е да създаде една организация, за да минимизира риска и да не нахлуват в държавата знайни и незнайни хора, които слухтят. Затова наказателна отговорност за министъра трябва да има, както няма безплатен обяд. Когато палачинката се обърне, министърът трябва да отговаря и то наказателно”, коментира той. Юристът изрази и съмнение, е енергията на главния прокурор ще стигне до министъра и че истината ще излезе наяве.

Подпъхнати телефонни номера

По другия въпрос, който предизвика скандала – добавянето на телефонни номера на хора без отношение към исканията за оперативно интересни лица, с което са се извършвали подслушвания „между другото”, Екимджиев обяви, че формално има начин това да се осъществява. Той допълни, че гражданите могат да се обръщат към парламентарната подкомисия и към МВР, но вече има няколко оплаквания за отказ на подобна информация.

Според Минчо Спасов подобно дописване на номера е престъпление, което може да бъде установено, както и кой е извършителят.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация