Истинското й име е Франческа Келер, но настояват да я наричат Ска. Родена е през 1981 г. Изучавала е Ислямски, Турски и Еврейски науки. От 2009 г. е евродепутат от фракцията на Зелените. Ангажирана е с много каузи. У нас името й нашумя, когато през лятото на 2017 г. предложи цели сирийски села и градове да бъдат преместени в държавите от Източна Европа за по-лесна интеграция.

Миналия месец се обърна към премиера Бойко Борисов в Страсбург като го попита как свързва началото на българското председателство на съвета на Европейския съюз с протестите в защита  на Пирин.

Сега е в София, за да подкрепи еко активистите и да оповести доклад за корупцията у нас. Намира силна връзка между двата обществени проблема. „Промененият план за управление на Пирин разрешава повече от половината парк да бъде застроен под някаква форма, а това ще наруши равновесието на дивия живот. Например, това ще доведе до ерозия на почвата”, смята тя.

Преди пристигането й у нас колегата й от европарламента Ангел Джамбазки написа в профила си във фейсбук, че подкрепя министъра на околната среда и водите Нено Димов и, че "включването на крайно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското нашествие в Европа, срещу него го прави по-симпатичен на нормалните българи”.

Снимка: bTV

А тя какво ще каже на протестиращите, които очевидно не могат да се разберат с управляващите? „Ще им кажа, че това, което правят е фантастично. И че се чуват. Това е много важно, защото изглежда, че българското правителство не чува протестиращите. Управляващите вървят към това, което са планирали, дори взимат участие в контрапротест, което е доста странно за едно правителство. Но това е тяхно право на демонстрация, разбира се. Но на протестиращите ще кажа, че техният глас се чува в Брюксел, в Европейския съюз и не са сами. Много хора споделят тяхната загриженост, техните идеи и затова заставаме до тях”, отговаря Келер.

Тя припомня, че управляващите така и не са се съгласили в плана за управление на НП „Пирин” да се впише ясно, че ще се строи само един лифт. По думите й концесионерът използва 60% повече от това, което му е позволено.

„Това поставя въпроса, ако правителството не е направило нищо срещу нарушението на концесионера, то защо той да не се възползва от повече. И няма как да се доверим, че ще изгради само един ски лифт. Това не е записано в документа и на практика концесионерът може да направи каквото си поиска”, отбелязва тя и подчертава: „Когато веднъж разрушите природата, не може да я върнете обратно”.

Тя признава, че не кара ски, но е категорична, че никой не е против спорта: „Може да го практикувате по начин, който е в хармония с природата.  Например не може да се карат ски в природен парк. Става въпрос за много уязвими територии. Не бива да изпускаме от поглед и какви са конструкциите по пистите, и не на последно място спортът трябва да се практикува, там където има естествен сняг”.

Снимка: bTV

Последното, по думите й, вече е проблем даже в Австрия. А изкуственият сняг консумира вода и енергия.

Как се отнася тя към немските курорти с по 50 лифта? По думите й и в Германия местните власти искат да разширяват ски зоните в средно високи планини – нещо, на което Зелените се противопоставят: „Няма смисъл да разрушим природата, да се похарчат много пари, да се отнемат земи от местните хора, за да се изградят по-големи ски курорти. Ясно, че можем да имаме само изкуствен сняг там. Той е много скъп. Затова смятаме, че ски туризмът трябва да го има, но в разумни граници”.

Освен подкрепата към защитниците на Пирин евродепутатът Келер ще представи и доклад за корупцията както у нас, така и в Европейския съюз: „Докладът има критичен поглед към антикорупционния закон, който беше приет в България.  Казваме, че този закон усложнява нещата. Говорим и за прилагането на останалите закони, има препоръки, но те са към целия ЕС”.

Най-големият проблем на България? „При вас има комбинация от фактори. Имате корупция, която не се разследва правилно. Вижте, например, концесионера в Банско, той използва много по-голяма зона, от разрешената му. И всичко това хвърля сянка на съмнение върху това как управляващите у вас прилагат закона. Може би законите сами по себе си не са проблема, а начина по който се прилагат”.

Медийната свобода и разпределянето на средствата за популяризирането на Европейския парламент също са изследвани в доклада на Зелените: „Трябва да внимаваме когато едно правителство реши в коя медия да отидат тези пари, а рекламирането е голям бизнес, който е и начин за влияние, и това е не само български проблем. Аз не знам в момента къде са разпределени тези пари, наистина не знам. Но това е проблем изведен от доклада, че правителството ви трябва да реши в кой вестник тези пари отиват, за популяризират работата на Европейския съюз. А и не става въпрос за малко пари”.

След доклада за  корупцията у нас Ска Келер  ще се отправи към Банско. Обещава да разговаря със всички местни. По всички снежни и „зелени” въпроси.