Ситуацията в България е експлозивна - като в тенджера под налягане. Това обаче се дължи на факта, че три години и половина ние живяхме под авторитарното управление, в което биваше потушено всяко противоречие. Така лидерът на социалистите Сергей Станишев обяснява напрегната от нестихващи протести обстановка в страната в интервю за австрийския вестник „Ди Пресе”.

На въпрос дали ежедневните демонстрации у нас са разбираеми за него, председателят на БСП прави паралел с февруарските протестни шествия срещу кабинета „Борисов”.

„През февруари се формира протестното движение не само заради високите сметки за електричество, но и защото хората смятаха, че държавата не прави нищо, за да защитава техните интереси. Това доведе до предсрочни избори през май. В българското общество нервите са много обтегнати и ако някой нерв бъде докоснат погрешно, реакцията е много силна”, казва Станишев пред изданието.

Политикът подчертава, че правителството е научило урока си след казуса „Пеевски” и гледа напред без намерения за подаване на оставка. „Сега е важно да обърнем внимание на реалните проблеми - цените на електричеството, борбата с бедността, съживяването на икономиката. Всичко това е в списъка на Пламен Орешарски”, подчертава социалистът.

"Правителството се вслушва в хората и техните искания. Но би било напълно безотговорно в момента да се проведат отново предсрочни избори. Има разлика между София и провинциалните градове, където е тихо. Положението е различно от това през февруари. Хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономически проблеми. Това е, което ние трябва да направим", казва още Станишев.

На въпрос как правителството на Орешарски ще отговори на обвиненията, че е свързано с олигархията, той орговаря: "По делата. Цените на тока през юли трябваше да се покачат с 20%. Вместо това ние ще ги намалим с 5%".

Сергей Станишев още веднъж подчертава, че правителството няма нищо общо с "Атака". "Единственото управление, което беше подкрепено от "Атака", беше това на Борисов. Защо тогава никой не нададе глас - медиите, европейските консерватори? Правителството на Орешарски е подкрепено от социалистите и либералното ДПС", уточни той.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите